2009. június 7., vasárnap

Sült újkrumpli, Ágnesnek

Bár már leírtam egyszer ezt a receptet, ismét megteszem, felfrissítem, és amúgyis más fotót teszek mellé. A múltkori bejegyzésnál látható, hogy már nem újkrumpliból készült, pedig abból az igazi.
A fotó is tavalyi, a sült krumplit (és ez már újkrumpli volt) grillezett zöldségekkel ettem, még akkori 90 napos diétám egyik keményítőnapján.



Provence-i krumpli

A közepes nagyságú krumplikat jól-jól megmossuk, esetleg körömkefével megsikáljuk, de nem hámozzuk meg. Persze, ha ez elfogadhatatlan valakinek, akkor tegye meg. Ezután hosszában félbevágjuk őket. Egy kistányéron sót, borsot (keveset – amúgy én borsból mindig nagyon keveset használok, tehát ki-ki ízlése szerint tegye), fokhagymagranulátumot és Provence-i fűszerkeveréket (azért sima rozmaring is megteszi, ha más nincs, vagy bármilyen a család által kedvelt zöldfűszert lehet használni) vegyítünk, a krumplikat pedig vágott felükkel belemártjuk. Sorbahelyezzük őket egy olívaolajjal megkent tepsibe, és az egészet megszórjuk a tányéron maradt fűszerkeverékkel. Alufóliával letakarjuk a tepsit és 30-40 percre a sütőbe tesszük. Az utolsó 10-15 percben fólia nélkül sütjük, hogy a tetejük kissé megpiruljon.
Bármi mellé kitűnő köret, de persze, önmagában is megállja a helyét.

Egyúttal leírom a grillezett zöldségeket is. Bár ezt nem is nevezhetjük receptnek. Végülis jól megmosunk minden olyan zöldséget, amit grillezni szeretnénk, amit kell, meghámozunk (de pl. zsenge sárgarépát, tököt, cukkinit, padlizsánt nem szükséges), felszeletelünk tetszés szerint és grillserpenyőben, vagy a szabadban, természetesen, grillrácson megsütjük. Kiváló kiegészítője vagy akár alternatívája is a sült húsnak, kolbásznak, miccsnek. Jaj, egy fontos tudnivaló: a zöldségeket ne sózzuk grillezés előtt, mert levet eresztenek és nem sülnek olyan szépen, jól. Amikor készek, akkor fűszerezzük ízlés szerint. Ha paradicsomot szeretnénk grillezni, akkor mindig úgy vágjuk félbe, hogy egyik "talpa" a csumás része legyen, szóval nem úgy, ahogy a képen látható, nekem az csak kíséret volt a többi zöldség mellé.

2 megjegyzés:

Ági írta...

Hálásan köszönöm Edith!
Ágnes

sedith írta...

Nincs mit, Ági! Remélem, fog ízleni!:)

Related Posts with Thumbnails

2009. június 7., vasárnap

Sült újkrumpli, Ágnesnek

Bár már leírtam egyszer ezt a receptet, ismét megteszem, felfrissítem, és amúgyis más fotót teszek mellé. A múltkori bejegyzésnál látható, hogy már nem újkrumpliból készült, pedig abból az igazi.
A fotó is tavalyi, a sült krumplit (és ez már újkrumpli volt) grillezett zöldségekkel ettem, még akkori 90 napos diétám egyik keményítőnapján.



Provence-i krumpli

A közepes nagyságú krumplikat jól-jól megmossuk, esetleg körömkefével megsikáljuk, de nem hámozzuk meg. Persze, ha ez elfogadhatatlan valakinek, akkor tegye meg. Ezután hosszában félbevágjuk őket. Egy kistányéron sót, borsot (keveset – amúgy én borsból mindig nagyon keveset használok, tehát ki-ki ízlése szerint tegye), fokhagymagranulátumot és Provence-i fűszerkeveréket (azért sima rozmaring is megteszi, ha más nincs, vagy bármilyen a család által kedvelt zöldfűszert lehet használni) vegyítünk, a krumplikat pedig vágott felükkel belemártjuk. Sorbahelyezzük őket egy olívaolajjal megkent tepsibe, és az egészet megszórjuk a tányéron maradt fűszerkeverékkel. Alufóliával letakarjuk a tepsit és 30-40 percre a sütőbe tesszük. Az utolsó 10-15 percben fólia nélkül sütjük, hogy a tetejük kissé megpiruljon.
Bármi mellé kitűnő köret, de persze, önmagában is megállja a helyét.

Egyúttal leírom a grillezett zöldségeket is. Bár ezt nem is nevezhetjük receptnek. Végülis jól megmosunk minden olyan zöldséget, amit grillezni szeretnénk, amit kell, meghámozunk (de pl. zsenge sárgarépát, tököt, cukkinit, padlizsánt nem szükséges), felszeletelünk tetszés szerint és grillserpenyőben, vagy a szabadban, természetesen, grillrácson megsütjük. Kiváló kiegészítője vagy akár alternatívája is a sült húsnak, kolbásznak, miccsnek. Jaj, egy fontos tudnivaló: a zöldségeket ne sózzuk grillezés előtt, mert levet eresztenek és nem sülnek olyan szépen, jól. Amikor készek, akkor fűszerezzük ízlés szerint. Ha paradicsomot szeretnénk grillezni, akkor mindig úgy vágjuk félbe, hogy egyik "talpa" a csumás része legyen, szóval nem úgy, ahogy a képen látható, nekem az csak kíséret volt a többi zöldség mellé.

2 megjegyzés:

Ági írta...

Hálásan köszönöm Edith!
Ágnes

sedith írta...

Nincs mit, Ági! Remélem, fog ízleni!:)