2010. január 20., szerda

Fűszeres kacsasült fűszeres puliszkával



Szombaton este készen feldarabolva repült hozzánk egy madár, ami néhai korában még hápogott. Bár, ki tudja, azt hiszem, a néma fajtából való volt.
A nyaka, zúzája és szíve búcsút mondott a többi testrésznek és egy gyöngyöző-aranyló húslevesbe fúltak bele, a többi pedig fűszeresen végezte.

Fűszeres kacsasült

Hozzávalók:
1 kacsa (mínusz a nyaka), 1 tk. currypor, 1 tk. magamfajta ötfűszer-keverék, 1 tk. Provence-i fűszerkeverék, 3 ek. só, 1 tk. bors, 2 ek. méz, 3 ek. szójaszósz, kb. 1 dl húsleves, 2 dl (édes) vörösbor, néhány ek. olívaolaj, 1 hagyma.

Elkészítés:
Egy tálba tesszük a mézet és elkeverjük a szójaszósszal. Beleszórjuk a sót és a porfűszereket, amjd lassanként, állandóan kevergetve hozzáadjuk a vörösbort és a húslevest, végül pedig az olívaolajat is. A kacsa darabjait beletesszük a páclébe igyekezve, hoyg mindenütt ellepje. Ha mégis kevés lenne, még némi borral, húslevessel lehet pótolni a levet. Lefóliázva, hideg helyen, néha átforgatva, 12-24 órát hagyjuk pácolódni.
Sütés előtt a húsdarabokat kivesszük a pácléből, tűzálló edénybe, esetleg tepsibe rakjuk, ráöntjük a páclevet (én átszűrtem, hogy a Provence-i fűszerkeverék darabkái ne kerüljenek rá), majd ráterítjük a félbe, majd szeletekre vágott hagymát. Még öntünk alá egy jó pohár vizet, alufóliával lefedjük, forró sütőbe toljuk, és mérsékelt lángon 2-3 órát át pároljuk-sütjük. Nekem fólia alatt is szép pirosra sült, de ha valakinek mégsem, akkor az utolsó pár percben rápiríthat egy kicsit!

Grillezett fűszeres puliszkával ettük, amit pontosan ugyanúgy készítettem, mint Kiskukta, csak a formázást oldottam meg másképp: egy drab sütőpapírra halmoztam a kész puliszkát, olajozott kanállal szépen elsimítottam, többé-kevésbé henger formát adva neki, majd a sütőpapír segítségével szorosan feltekertem, a két végét pedig jól megcsavartam. Ekkor lett aztán szép, henger formája. Kihűtöttem, utána pedig szeleteltem és a grillserpenyőmben grilleztem.

TAV. BŐS. - 2011.

Tormás-almás céklasalátával ettük. Kitűnő párosítás volt! Bátran ajánlom mindenkinek!
A salátához egy közepes céklát és egy nagy almát meghámoztam és lereszeltem a nagylyukú reszelőn, egy karcsú kis tormaszálat pedig a kislyukú reszelőn reszeltem le. Enyhén sóztam és meglocsoltam balzsamecettel, olívaolajjal.

3 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Örülök, hogy ízlett nektek is!

Kati írta...

Hm, de finom lehetett. A puliszkát én is kipróbálom, még magában is finom lehet, sajttal, zöldséggel vacsorára mondjuk. :-)

sedith írta...

KAti, persze, hoyg nagyon finom magában is, mármint fűszerezés nélkül, de azért kell valami mellé. Nálunk a túrós puliszka a legáltalánosabb. De puliszkával esszük a pörköltet, a csirke- vagy bármilyen paprikást, a salátalevest (hopsz, ezt túrós puliszkával:)), mi szoktuk még tejföllel, vajjal, törttejjel, szóval rengeteg az elkészítési módja. Ha ki8 akarod próbálni sajttal, akkor a forró puliszkára reszeld rá és hagyd, hogy ráolvadjon. Esetleg még segíthetsz is egy kicsit neki az olvadásban.:) Tejföllel vagy salátával nagyon finom.
Nézz szét nálam a puliszka címszónál, találsz magatoknak való dolgokat! NAgyon laktatós, nagyon olcsó étel, itt a szegények kenyerének is hívták.

Related Posts with Thumbnails

2010. január 20., szerda

Fűszeres kacsasült fűszeres puliszkával



Szombaton este készen feldarabolva repült hozzánk egy madár, ami néhai korában még hápogott. Bár, ki tudja, azt hiszem, a néma fajtából való volt.
A nyaka, zúzája és szíve búcsút mondott a többi testrésznek és egy gyöngyöző-aranyló húslevesbe fúltak bele, a többi pedig fűszeresen végezte.

Fűszeres kacsasült

Hozzávalók:
1 kacsa (mínusz a nyaka), 1 tk. currypor, 1 tk. magamfajta ötfűszer-keverék, 1 tk. Provence-i fűszerkeverék, 3 ek. só, 1 tk. bors, 2 ek. méz, 3 ek. szójaszósz, kb. 1 dl húsleves, 2 dl (édes) vörösbor, néhány ek. olívaolaj, 1 hagyma.

Elkészítés:
Egy tálba tesszük a mézet és elkeverjük a szójaszósszal. Beleszórjuk a sót és a porfűszereket, amjd lassanként, állandóan kevergetve hozzáadjuk a vörösbort és a húslevest, végül pedig az olívaolajat is. A kacsa darabjait beletesszük a páclébe igyekezve, hoyg mindenütt ellepje. Ha mégis kevés lenne, még némi borral, húslevessel lehet pótolni a levet. Lefóliázva, hideg helyen, néha átforgatva, 12-24 órát hagyjuk pácolódni.
Sütés előtt a húsdarabokat kivesszük a pácléből, tűzálló edénybe, esetleg tepsibe rakjuk, ráöntjük a páclevet (én átszűrtem, hogy a Provence-i fűszerkeverék darabkái ne kerüljenek rá), majd ráterítjük a félbe, majd szeletekre vágott hagymát. Még öntünk alá egy jó pohár vizet, alufóliával lefedjük, forró sütőbe toljuk, és mérsékelt lángon 2-3 órát át pároljuk-sütjük. Nekem fólia alatt is szép pirosra sült, de ha valakinek mégsem, akkor az utolsó pár percben rápiríthat egy kicsit!

Grillezett fűszeres puliszkával ettük, amit pontosan ugyanúgy készítettem, mint Kiskukta, csak a formázást oldottam meg másképp: egy drab sütőpapírra halmoztam a kész puliszkát, olajozott kanállal szépen elsimítottam, többé-kevésbé henger formát adva neki, majd a sütőpapír segítségével szorosan feltekertem, a két végét pedig jól megcsavartam. Ekkor lett aztán szép, henger formája. Kihűtöttem, utána pedig szeleteltem és a grillserpenyőmben grilleztem.

TAV. BŐS. - 2011.

Tormás-almás céklasalátával ettük. Kitűnő párosítás volt! Bátran ajánlom mindenkinek!
A salátához egy közepes céklát és egy nagy almát meghámoztam és lereszeltem a nagylyukú reszelőn, egy karcsú kis tormaszálat pedig a kislyukú reszelőn reszeltem le. Enyhén sóztam és meglocsoltam balzsamecettel, olívaolajjal.

3 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Örülök, hogy ízlett nektek is!

Kati írta...

Hm, de finom lehetett. A puliszkát én is kipróbálom, még magában is finom lehet, sajttal, zöldséggel vacsorára mondjuk. :-)

sedith írta...

KAti, persze, hoyg nagyon finom magában is, mármint fűszerezés nélkül, de azért kell valami mellé. Nálunk a túrós puliszka a legáltalánosabb. De puliszkával esszük a pörköltet, a csirke- vagy bármilyen paprikást, a salátalevest (hopsz, ezt túrós puliszkával:)), mi szoktuk még tejföllel, vajjal, törttejjel, szóval rengeteg az elkészítési módja. Ha ki8 akarod próbálni sajttal, akkor a forró puliszkára reszeld rá és hagyd, hogy ráolvadjon. Esetleg még segíthetsz is egy kicsit neki az olvadásban.:) Tejföllel vagy salátával nagyon finom.
Nézz szét nálam a puliszka címszónál, találsz magatoknak való dolgokat! NAgyon laktatós, nagyon olcsó étel, itt a szegények kenyerének is hívták.