2010. március 18., csütörtök

Gombás puliszkakuglóf



Még sosem volt kuglófsütőm, szilveszterkor éppen ezért egyenes lett a húskuglófom. Húgocskám, viszont, meglepett eggyel hét elején. Ki is próbáltam. Persze, nem is én lettem volna, ha az eredeti recepttel avatom fel, így aztán gombás-sajtos rakott puliszka készült benne. Lenne némi csiszolnivaló a kivitelezésén (alufóliával béleltem ki és bár jól ki is kentem, jól meg is szórtam, a fóliára mégis ráragadt a sajt), de az íze isteni lett. Akinek van, feltétlenül szilikonos formában készítse.

Gombás puliszkakuglóf

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 hagyma, kb. másfél dl házi ketchup (2-3 ek. paradicsompürével is helyettesíthető), kevés olaj, só, bors; 20 dkg reszelt sajt, 9 dl víz, 3 dl kukoricadara, só
Elkészítés:
Először a gombát tettem oda: A hagymát félbe, majd csíkokra vágtam és kevés olajon megdinszteltem. A gombát megmostam folyó víz alatt, majd szintén félbevágtam és vékonyan felszeleteltem. Rádobtam a hagymára, kcisit megsóztam, majd erős tűzön, kb. 10 perc alatt puhára pároltam. Ezalatt elfőtt a leve nagyrésze is, felöntöttem házi ketchuppal (A paradicsompürét kevés vízzel kell hígítani) és még pár percig rotyogtattam. Készre ízesítettem sóval és borssal, egy csipetnyi cukorral. Közben felforrt a puliszkának való víz, megsóztam, majd folytonos kavarás mellett beleszórtam a kukoricadarát is (mintha tejbegrízet készítenénk) és tovább kavargatva, néha félrevéve, hoyg magában duzzadjon, puliszkát készítettem. Végül a kuglófformát kibéleltem alufóliával (nem a legjobb ötlet, de sütőpapírt nem tudtam belesimítani rendesen, ezért lenne jó a szilikonforma), jól kikentem olvasztott zsírral, megszórtam zsemlemorzsával, reszelt sajtot szórtam bele, majd erre simítottam a puliszka felét, rá a gombát, rászórtam a maradék sajtot és befedtem a puliszka másik felével. Forró sütőben kb. 10 percig sütöttem, majd kicsit hagytam állni és végül kiborítottam. Talán jobb lett volna többet hagyni állni, míg pl. ehetőre hűl, de már muszáj volt tálalni. :)

EK - 2012/2


7 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon jó kis recept! Kipróbálom!

Bianka írta...

Imádom a puliszkát főleg gombával mennyei. Nagyon jól néz ki

Edó írta...

Ez isteni fincsi lehetett!!!!!

Kiskukta írta...

Összefutott a nyál a számban....

Ottis írta...

Guszta nagyon, nálunk is a héten volt puliszka :-)
Elkészítem ezt is, jó ötlet!

Jade írta...

Ez nagyon tetszik nekem is!

Ági írta...

Ó de jó kis recept és nem utolsó sorban látványos is.
Kicsit emlékeztet az ünnepi nagyon finom kuglóf formában sült csirkemellre (azt hiszem azt korábban te is elkészítetted). Az nagyon bevált nálunk. Én akkor a biztos siker reményében, beszereztem a szilikonos formát. Ezt elmentettem.

Ágnes

Related Posts with Thumbnails

2010. március 18., csütörtök

Gombás puliszkakuglóf



Még sosem volt kuglófsütőm, szilveszterkor éppen ezért egyenes lett a húskuglófom. Húgocskám, viszont, meglepett eggyel hét elején. Ki is próbáltam. Persze, nem is én lettem volna, ha az eredeti recepttel avatom fel, így aztán gombás-sajtos rakott puliszka készült benne. Lenne némi csiszolnivaló a kivitelezésén (alufóliával béleltem ki és bár jól ki is kentem, jól meg is szórtam, a fóliára mégis ráragadt a sajt), de az íze isteni lett. Akinek van, feltétlenül szilikonos formában készítse.

Gombás puliszkakuglóf

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 hagyma, kb. másfél dl házi ketchup (2-3 ek. paradicsompürével is helyettesíthető), kevés olaj, só, bors; 20 dkg reszelt sajt, 9 dl víz, 3 dl kukoricadara, só
Elkészítés:
Először a gombát tettem oda: A hagymát félbe, majd csíkokra vágtam és kevés olajon megdinszteltem. A gombát megmostam folyó víz alatt, majd szintén félbevágtam és vékonyan felszeleteltem. Rádobtam a hagymára, kcisit megsóztam, majd erős tűzön, kb. 10 perc alatt puhára pároltam. Ezalatt elfőtt a leve nagyrésze is, felöntöttem házi ketchuppal (A paradicsompürét kevés vízzel kell hígítani) és még pár percig rotyogtattam. Készre ízesítettem sóval és borssal, egy csipetnyi cukorral. Közben felforrt a puliszkának való víz, megsóztam, majd folytonos kavarás mellett beleszórtam a kukoricadarát is (mintha tejbegrízet készítenénk) és tovább kavargatva, néha félrevéve, hoyg magában duzzadjon, puliszkát készítettem. Végül a kuglófformát kibéleltem alufóliával (nem a legjobb ötlet, de sütőpapírt nem tudtam belesimítani rendesen, ezért lenne jó a szilikonforma), jól kikentem olvasztott zsírral, megszórtam zsemlemorzsával, reszelt sajtot szórtam bele, majd erre simítottam a puliszka felét, rá a gombát, rászórtam a maradék sajtot és befedtem a puliszka másik felével. Forró sütőben kb. 10 percig sütöttem, majd kicsit hagytam állni és végül kiborítottam. Talán jobb lett volna többet hagyni állni, míg pl. ehetőre hűl, de már muszáj volt tálalni. :)

EK - 2012/2


7 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon jó kis recept! Kipróbálom!

Bianka írta...

Imádom a puliszkát főleg gombával mennyei. Nagyon jól néz ki

Edó írta...

Ez isteni fincsi lehetett!!!!!

Kiskukta írta...

Összefutott a nyál a számban....

Ottis írta...

Guszta nagyon, nálunk is a héten volt puliszka :-)
Elkészítem ezt is, jó ötlet!

Jade írta...

Ez nagyon tetszik nekem is!

Ági írta...

Ó de jó kis recept és nem utolsó sorban látványos is.
Kicsit emlékeztet az ünnepi nagyon finom kuglóf formában sült csirkemellre (azt hiszem azt korábban te is elkészítetted). Az nagyon bevált nálunk. Én akkor a biztos siker reményében, beszereztem a szilikonos formát. Ezt elmentettem.

Ágnes