2011. április 22., péntek

Zöldséges-sonkás túróalagút


Nyakunkon a húsvét, és talán még sokan vannak, akik nem tudtak dönteni, mi legyen az ünnepi asztalon. Íme egy remek előételötlet. A recept az áprilisi Kifőztükben jelent meg, ami ingyenesen letölthető ITT


Zöldséges-sonkás túróalagút

Ez a szemet-szájat gyönyörködtető fogás nem más, mint egyszerű túrókrém kissé tartalmasabb változatban, ünnepi ruhába öltöztetve. Családi ebéd előételeként vagy hidegtálon egyaránt megállja a helyét, illetve kitűnő felhasználási módja a húsvétkor felhalmozódott főtt tojásnak.

Hozzávalók:

70 dkg friss túró
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
6 tojás
40 dkg mexikói zöldségkeverék
20 dkg sonka
10 dkg fekete, magozott olajbogyó
30 g zselatinpor vagy növényi zselésítő
fehér bors
6 evőkanál olaj

a díszítéshez:
salátalevelek
piros kápia paprika
citromhéj vagy sárga színű paprika
kaporlevelek

Elkészítése: 
A zselatint beáztatjuk kb. 1 dl langyos vízbe és félretesszük. A tojásokat 5-6 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük és meghámozzuk. Az olaj felét felforrósítjuk, rádobjuk a mirelit mexikói keveréket, megsózzuk és néha kavargatva puhára pároljuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, a maradék olajon hirtelen megpirítjuk, az olajbogyót pedig finomra aprítjuk.
A túrót keverőtálba tesszük és kézi mixerrel beledolgozzuk a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, fehér borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a kihűlt zöldségkeveréket, a pirított sonkát (a visszamaradt zsiradékkal együtt), az olajbogyót, a zúzott fokhagymát és az egészet jól összekavarjuk. A beáztatott zselatint felolvasztjuk és beledolgozzuk a  túrómasszába. Egy őzgerinc- vagy kuglófformát kibélelünk háztartási fóliával (ha szilikonból vannak, nem kell őket kibélelni), belesimítjuk a massza egyharmadát, sorban ráhelyezzük a főtt tojásokat, a  maradék masszát pedig egyenletesen a tojások köré-fölé simítjuk. Egy másik darab fóliával lefedjük és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor salátalevelekre borítjuk, paprikából és citromhéjból virágokat, kaporlevélből pedig levelet-szárat készítünk, így teremtünk szép, tavaszias hangulatot. 

Tipp: az alagút készíthető sonka nélkül is, így a vegetáriánusok is fogyaszthatják.

6 megjegyzés:

Ibcsi írta...

De szépséges, bizti nagyon fincsi :)

Anazar írta...

Yummy!!

Ami írta...

Ez aztán nagyon guszta!

Boldog nyuszit! :) Sok locsolkodóval!

Ottis írta...

Nagyon jól néz ki!!

Kósa Márta írta...

Gusztusos és mutatós is!

Alexa Christi írta...

Nagyon jól néz ki! Már több étel nem fér bele a menübe nálunk, pedig ezt még becsempészném...:)
Kellemes ünnepet!

Related Posts with Thumbnails

2011. április 22., péntek

Zöldséges-sonkás túróalagút


Nyakunkon a húsvét, és talán még sokan vannak, akik nem tudtak dönteni, mi legyen az ünnepi asztalon. Íme egy remek előételötlet. A recept az áprilisi Kifőztükben jelent meg, ami ingyenesen letölthető ITT


Zöldséges-sonkás túróalagút

Ez a szemet-szájat gyönyörködtető fogás nem más, mint egyszerű túrókrém kissé tartalmasabb változatban, ünnepi ruhába öltöztetve. Családi ebéd előételeként vagy hidegtálon egyaránt megállja a helyét, illetve kitűnő felhasználási módja a húsvétkor felhalmozódott főtt tojásnak.

Hozzávalók:

70 dkg friss túró
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
6 tojás
40 dkg mexikói zöldségkeverék
20 dkg sonka
10 dkg fekete, magozott olajbogyó
30 g zselatinpor vagy növényi zselésítő
fehér bors
6 evőkanál olaj

a díszítéshez:
salátalevelek
piros kápia paprika
citromhéj vagy sárga színű paprika
kaporlevelek

Elkészítése: 
A zselatint beáztatjuk kb. 1 dl langyos vízbe és félretesszük. A tojásokat 5-6 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük és meghámozzuk. Az olaj felét felforrósítjuk, rádobjuk a mirelit mexikói keveréket, megsózzuk és néha kavargatva puhára pároljuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, a maradék olajon hirtelen megpirítjuk, az olajbogyót pedig finomra aprítjuk.
A túrót keverőtálba tesszük és kézi mixerrel beledolgozzuk a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, fehér borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a kihűlt zöldségkeveréket, a pirított sonkát (a visszamaradt zsiradékkal együtt), az olajbogyót, a zúzott fokhagymát és az egészet jól összekavarjuk. A beáztatott zselatint felolvasztjuk és beledolgozzuk a  túrómasszába. Egy őzgerinc- vagy kuglófformát kibélelünk háztartási fóliával (ha szilikonból vannak, nem kell őket kibélelni), belesimítjuk a massza egyharmadát, sorban ráhelyezzük a főtt tojásokat, a  maradék masszát pedig egyenletesen a tojások köré-fölé simítjuk. Egy másik darab fóliával lefedjük és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor salátalevelekre borítjuk, paprikából és citromhéjból virágokat, kaporlevélből pedig levelet-szárat készítünk, így teremtünk szép, tavaszias hangulatot. 

Tipp: az alagút készíthető sonka nélkül is, így a vegetáriánusok is fogyaszthatják.

6 megjegyzés:

Ibcsi írta...

De szépséges, bizti nagyon fincsi :)

Anazar írta...

Yummy!!

Ami írta...

Ez aztán nagyon guszta!

Boldog nyuszit! :) Sok locsolkodóval!

Ottis írta...

Nagyon jól néz ki!!

Kósa Márta írta...

Gusztusos és mutatós is!

Alexa Christi írta...

Nagyon jól néz ki! Már több étel nem fér bele a menübe nálunk, pedig ezt még becsempészném...:)
Kellemes ünnepet!