2012. január 9., hétfő

Körözötthabos kosárkák kaviárral

Ha be akarom fejezni a svédasztal fogásait, és az azóta készült ételekből is lejegyezzek néhányat, bizony, igyekeznem kell. Igaz, már nincs olyan sok hátra. Hiszen zöldséges-majonézes tésztasaláta-recept már van a blogomon, ezt készítettem el újra; csirkefasírtot is többször blogoltam már, ezúttal ismét a krumplis fajta készült annyi különbséggel, hogy kis golyókat formáztam belőle, és szezám-, illetve lenmagba forgattam. A majonézes padlizsánkrém is a szokásos módon készült, sok újat nem tudnék mondani.
Ellenben körözötthabos leveles kosárkákat még sosem készítettem. De nagy keletje volt. Édesapám, aki nem volt a szülinpai összejövetelen, de küldtem neki kóstolót mindenből, külön kiemelte, hogy az a túrós izé ízlett neki a legjobban.:)



Körözötthabos kosárkák kaviárral

Hozzávalók: 90 dkg fagyasztott leveles tészta, 1 tojásfehérje, 15-20 dkg juhtúró, 2,5 dl habtejszín, bors, őrölt kömény, petrezselyemzöld, esetleg pirospaprika (én nem tettem), és szintén opcionális: 1-2 evőkanál zsemlemorzsa; a díszítéshez: koktélparadicsom, 3 teáskanál fekete kaviár.

Elkészítése:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. Amikor teljesen kiolvadt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tetszés szerinti, páros számú formát szúrunk ki belőle. Én kör és virág alakú formákat szúrtam ki úgy, hogy a párok egyik darabjának a közepéből is kiszúrtam egy kis kört. A teli formákat lekenjük tojásfehérjével, ráhelyezünk egy kiszúrt formát, majd sütőpapíros tepsire helyezzük. Nagyon forró sütőben 15-20 perc alatt ropogós-aranysárgára sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. Amikor kihűltek, egy kiskanál nyelével kivájjuk a belsejüket, hogy legyen hely a tölteléknek.
A töltelékhez a juhtúrót szétmorzsoljuk, hozzáadunk kb. 0,5 dl tejszínt, majd villával vagy késes aprítóval simára dolgozzuk. Borssal, őrölt köménnyel és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. A maradék tejszínt keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrókrémet. Ha netán mégis igen lágy lenne, nem tartaná a formáját, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát is dolgozhatunk bele. Ezután a habot csillagcsöves zsákba tesszük, és megtöltjük vele a kivájt kosárkákat. Végül a tetejükre egy-egy szeletke koktélparadicsomot és egy-egy késhegynyi fekete kaviárt helyezünk díszítésül.
Köszönöm húgocskámnak az aktív segítséget, amit nyújtott a kosárkák (és nemcsak) elkészítésében.:D

FŰSZ - 2013.

2 megjegyzés:

4Gyerek írta...

klassz. és elhiszem, hogy finom. volt.

Kati írta...

Ez finom lehetett, bár én csak kaviár nélkül kérném:)
Nem is tudtam, hogy Ő a húgod, ismerem a blogját:)

Related Posts with Thumbnails

2012. január 9., hétfő

Körözötthabos kosárkák kaviárral

Ha be akarom fejezni a svédasztal fogásait, és az azóta készült ételekből is lejegyezzek néhányat, bizony, igyekeznem kell. Igaz, már nincs olyan sok hátra. Hiszen zöldséges-majonézes tésztasaláta-recept már van a blogomon, ezt készítettem el újra; csirkefasírtot is többször blogoltam már, ezúttal ismét a krumplis fajta készült annyi különbséggel, hogy kis golyókat formáztam belőle, és szezám-, illetve lenmagba forgattam. A majonézes padlizsánkrém is a szokásos módon készült, sok újat nem tudnék mondani.
Ellenben körözötthabos leveles kosárkákat még sosem készítettem. De nagy keletje volt. Édesapám, aki nem volt a szülinpai összejövetelen, de küldtem neki kóstolót mindenből, külön kiemelte, hogy az a túrós izé ízlett neki a legjobban.:)



Körözötthabos kosárkák kaviárral

Hozzávalók: 90 dkg fagyasztott leveles tészta, 1 tojásfehérje, 15-20 dkg juhtúró, 2,5 dl habtejszín, bors, őrölt kömény, petrezselyemzöld, esetleg pirospaprika (én nem tettem), és szintén opcionális: 1-2 evőkanál zsemlemorzsa; a díszítéshez: koktélparadicsom, 3 teáskanál fekete kaviár.

Elkészítése:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. Amikor teljesen kiolvadt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tetszés szerinti, páros számú formát szúrunk ki belőle. Én kör és virág alakú formákat szúrtam ki úgy, hogy a párok egyik darabjának a közepéből is kiszúrtam egy kis kört. A teli formákat lekenjük tojásfehérjével, ráhelyezünk egy kiszúrt formát, majd sütőpapíros tepsire helyezzük. Nagyon forró sütőben 15-20 perc alatt ropogós-aranysárgára sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. Amikor kihűltek, egy kiskanál nyelével kivájjuk a belsejüket, hogy legyen hely a tölteléknek.
A töltelékhez a juhtúrót szétmorzsoljuk, hozzáadunk kb. 0,5 dl tejszínt, majd villával vagy késes aprítóval simára dolgozzuk. Borssal, őrölt köménnyel és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. A maradék tejszínt keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrókrémet. Ha netán mégis igen lágy lenne, nem tartaná a formáját, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát is dolgozhatunk bele. Ezután a habot csillagcsöves zsákba tesszük, és megtöltjük vele a kivájt kosárkákat. Végül a tetejükre egy-egy szeletke koktélparadicsomot és egy-egy késhegynyi fekete kaviárt helyezünk díszítésül.
Köszönöm húgocskámnak az aktív segítséget, amit nyújtott a kosárkák (és nemcsak) elkészítésében.:D

FŰSZ - 2013.

2 megjegyzés:

4Gyerek írta...

klassz. és elhiszem, hogy finom. volt.

Kati írta...

Ez finom lehetett, bár én csak kaviár nélkül kérném:)
Nem is tudtam, hogy Ő a húgod, ismerem a blogját:)