2012. július 22., vasárnap

Paradicsomos, juhtúrós rakott padlizsán

Juhtúrós rakott lecsóféleséget szoktam készíteni, mióta egyszer Gabojszánál megláttam az ötletet, most viszont egy egyszerűbb változatot készítettem el. És végülis nem is lecsó, hiszen hiányzik belőle az olyan fontos alapanyag, mint a hagyma meg a paprika, azok nélkül meg nincs lecsó, ugyebár! Úgyhogy kérem szépen, ez egy egyszerű, paradicsommal és juhtúróval lerakott padlizsán. De annál finomabb!!!:)
Bár szerintem a finomságához hozzájárult az a "paradicsomkonzerv" is, amit használtam hozzá: tavaly tettem el én, édesanyám finom, érett paradicsomaiból, mintegy próbából. És mivel amit készítettem, kiállta a próbát, hát idén több is készül majd belőle, és akkor a "receptet" is leírom.

(Nem az ételt tálaltam konyhai törlőre, hanem azon volt az üvegtál, amiben készítettem.:):):))

Paradicsomos, juhtúrós rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 padlizsán, 2 kicsi paradicsomkonzerv, 30 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, só, bors, kevés olívaolaj, 1 evőkanál aprított zellerzöld.

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és alaposan besózzuk. 10-15 percig állni hagyjuk, majd folyó víz alatt leöblítjük. Ezután konyharuhával fölitatjuk róla a fölösleges nedvességet, és sütőpapírral bélelt nagyméretű tespre rakosgatjuk. Egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd a 220 fokra belemegített sütőbe toljuk, és grillfokozaton 10 perc alatt megsütjük. Az idő leteltével egy lapáttal óvatosan megfordítjuk a szeleteket, másik oldalukat is lekenjük olívaolajjal, majd további 7-10 percre visszatoljuk a forró sütőbe. Amíg a padlizsán sül, a paradicsomkonzervet leszűrjük, a paradicsomot pedig összevagdossuk. Ízlés szerint megsózzuk, ílletve összekeverjük a zellerzölddel. Egy hőálló tálat vékonyan megkenünk olajjal, az alját pedig sűrűn kirakjuk padlizsánszeletekkel. Ezen elkenjük a paradicsom felét, szétmorzsoljuk rajta a juhtúró felét, majd megkenjük kb. 2 dl tejföllel. A rétegezést megismételjük, majd az edényt 220 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre vagy addig, amíg a rakottas tetején a túrós-tejfölös keverék meg nem pirul. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Miután hűl egy keveset, szépen lehet szeletelni is.:)

FF - 2013/8

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2012. július 22., vasárnap

Paradicsomos, juhtúrós rakott padlizsán

Juhtúrós rakott lecsóféleséget szoktam készíteni, mióta egyszer Gabojszánál megláttam az ötletet, most viszont egy egyszerűbb változatot készítettem el. És végülis nem is lecsó, hiszen hiányzik belőle az olyan fontos alapanyag, mint a hagyma meg a paprika, azok nélkül meg nincs lecsó, ugyebár! Úgyhogy kérem szépen, ez egy egyszerű, paradicsommal és juhtúróval lerakott padlizsán. De annál finomabb!!!:)
Bár szerintem a finomságához hozzájárult az a "paradicsomkonzerv" is, amit használtam hozzá: tavaly tettem el én, édesanyám finom, érett paradicsomaiból, mintegy próbából. És mivel amit készítettem, kiállta a próbát, hát idén több is készül majd belőle, és akkor a "receptet" is leírom.

(Nem az ételt tálaltam konyhai törlőre, hanem azon volt az üvegtál, amiben készítettem.:):):))

Paradicsomos, juhtúrós rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 padlizsán, 2 kicsi paradicsomkonzerv, 30 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, só, bors, kevés olívaolaj, 1 evőkanál aprított zellerzöld.

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és alaposan besózzuk. 10-15 percig állni hagyjuk, majd folyó víz alatt leöblítjük. Ezután konyharuhával fölitatjuk róla a fölösleges nedvességet, és sütőpapírral bélelt nagyméretű tespre rakosgatjuk. Egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd a 220 fokra belemegített sütőbe toljuk, és grillfokozaton 10 perc alatt megsütjük. Az idő leteltével egy lapáttal óvatosan megfordítjuk a szeleteket, másik oldalukat is lekenjük olívaolajjal, majd további 7-10 percre visszatoljuk a forró sütőbe. Amíg a padlizsán sül, a paradicsomkonzervet leszűrjük, a paradicsomot pedig összevagdossuk. Ízlés szerint megsózzuk, ílletve összekeverjük a zellerzölddel. Egy hőálló tálat vékonyan megkenünk olajjal, az alját pedig sűrűn kirakjuk padlizsánszeletekkel. Ezen elkenjük a paradicsom felét, szétmorzsoljuk rajta a juhtúró felét, majd megkenjük kb. 2 dl tejföllel. A rétegezést megismételjük, majd az edényt 220 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre vagy addig, amíg a rakottas tetején a túrós-tejfölös keverék meg nem pirul. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Miután hűl egy keveset, szépen lehet szeletelni is.:)

FF - 2013/8

Nincsenek megjegyzések: