2012. július 3., kedd

Tehéntúrós laska

14 évvel ezelőtt, amikor farkaséhesen érkeztünk haza egy kirádulásról a holland fiatalokkal, túrós laskával vártak bennünket. Sosem felejtem el. Alig vártam, hogy asztalhoz üljek, alig vártam, hogy ehessek. És akkor beleszúrtam a villát egy falatba, bekaptam, és nem is tudom, hogyan tudtam megállni, hogy ki ne köpjem.
Hogy mi történt? Hát csak az, hogy addig nekem a túrós laska csakis sósat jelentett, azaz juhtúróval készített főtt tésztát, amit befaltam viszont édes volt, és tehéntúróval készült. Biztos nem volt rossz, de engem akkora csalódás ért akkor, hogy azóta sem ettem. Tegnap viszont valamilyen gyors és egyszerű vacsorában gondolkodtam. Az üzletben megláttam a tehéntúrót, és már meg is volt az ötlet. Nagyon finom, laktató, aromás tésztaétel lett belőle. Enyhén hasonlít az íze a vargabélesére, de persze, nem kell bele annyi minden, nem kell összesütni, ennélfogva gyorsan meg is van. Csak ajánlani tudom.:)



Tehéntúrós laska (tészta)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg kockatészta, 50 dkg tehéntúró, 3 evőkanál cukor, 3 tasak vaníliás cukor, 1 citrom héja, 2-3 evőkanál olaj, só; a tálaláshoz: tetszés szerint friss gyümölcs vagy befőtt.

Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük. Egy tálban villával összetörjük a túrót, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot meg a vaníliás cukrot, és jól összedolgozzuk. A tésztát leszűrjük, a túróhoz adjuk, meglocsoljuk olajjal, és alaposan összekeverjük. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható. Friss gyümölcsöt (én pl. barackot) vagy valamilyen befőttet adhatunk mellé. Esetleg beáztatott mazsolát is tehetünk bele.

KAL - 2018.

2 megjegyzés:

Angi Angéla írta...

Én úgy vagyok, hogy sósan nem tudnám megenni a túrós tésztát viszont imádom édesen! Az egyik kedvenc ételem!

sedith írta...

Angéla, természetesen, ízlések és pofonok.:) Most már én se tudom, mi volt az, amiért nem ízlett akkor az édes változat, mert igazán finom. Azért egy jó sós túrós laskát nem cserélnék le erre. De amúgy nálam ez nem csoda, mert mindig a sós ízek felé billen a mérleg nyelve, ha választani kellene.:P:)

2012. július 3., kedd

Tehéntúrós laska

Bejegyezte: sedith dátum: 10:13
14 évvel ezelőtt, amikor farkaséhesen érkeztünk haza egy kirádulásról a holland fiatalokkal, túrós laskával vártak bennünket. Sosem felejtem el. Alig vártam, hogy asztalhoz üljek, alig vártam, hogy ehessek. És akkor beleszúrtam a villát egy falatba, bekaptam, és nem is tudom, hogyan tudtam megállni, hogy ki ne köpjem.
Hogy mi történt? Hát csak az, hogy addig nekem a túrós laska csakis sósat jelentett, azaz juhtúróval készített főtt tésztát, amit befaltam viszont édes volt, és tehéntúróval készült. Biztos nem volt rossz, de engem akkora csalódás ért akkor, hogy azóta sem ettem. Tegnap viszont valamilyen gyors és egyszerű vacsorában gondolkodtam. Az üzletben megláttam a tehéntúrót, és már meg is volt az ötlet. Nagyon finom, laktató, aromás tésztaétel lett belőle. Enyhén hasonlít az íze a vargabélesére, de persze, nem kell bele annyi minden, nem kell összesütni, ennélfogva gyorsan meg is van. Csak ajánlani tudom.:)



Tehéntúrós laska (tészta)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg kockatészta, 50 dkg tehéntúró, 3 evőkanál cukor, 3 tasak vaníliás cukor, 1 citrom héja, 2-3 evőkanál olaj, só; a tálaláshoz: tetszés szerint friss gyümölcs vagy befőtt.

Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük. Egy tálban villával összetörjük a túrót, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot meg a vaníliás cukrot, és jól összedolgozzuk. A tésztát leszűrjük, a túróhoz adjuk, meglocsoljuk olajjal, és alaposan összekeverjük. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható. Friss gyümölcsöt (én pl. barackot) vagy valamilyen befőttet adhatunk mellé. Esetleg beáztatott mazsolát is tehetünk bele.

KAL - 2018.

2 megjegyzés on "Tehéntúrós laska"

Angi Angéla on 2012. július 3. 20:15 írta...

Én úgy vagyok, hogy sósan nem tudnám megenni a túrós tésztát viszont imádom édesen! Az egyik kedvenc ételem!

sedith on 2012. július 4. 8:27 írta...

Angéla, természetesen, ízlések és pofonok.:) Most már én se tudom, mi volt az, amiért nem ízlett akkor az édes változat, mert igazán finom. Azért egy jó sós túrós laskát nem cserélnék le erre. De amúgy nálam ez nem csoda, mert mindig a sós ízek felé billen a mérleg nyelve, ha választani kellene.:P:)

Related Posts with Thumbnails