2012. szeptember 7., péntek

Sajtos, paradicsomos puliszka

Egy újabb gyors és laktató vacsora. Mondjuk, azért beletelik egy jó órába, amíg teljesen elkészül, de eléggé kevés a munka vele. Újdonság volt ez nálunk, ugyanúgy készült, ahogy sokszor máskor: szétnéztem a hűtőben meg a kamrában, és.... No, de a családnak nagyon ízlett, a nagylányom pedig többször is megdicsérte.


Sajtos, paradicsomos puliszka

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 l víz, 30-35 dkg kukoricaliszt vagy -dara, 50 dkg juhsajt vagy juhtúró, 5-6 közepes paradicsom, 8-10 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé, só, bors, olaj, kevés vaj.

Elkészítése: A vizet felforraljuk, megsózzuk, majd állandóan kavargatva beleszórjuk a kukoricalisztet, és közepesen lágy puliszkát főzünk belőle. Egy jénai tálat kivajazunk, a juhsajtot lereszeljük a nagyluykú reszelőn és megsózzuk (a túrót nem kell sózni, az már eleve sós), a paradicsomnak kivágjuk a csumáját, majd karikára vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, majd muzsdéjt készítünk belőle úgy, hogy az áttört fokhagymát jól megsózzuk, apránként adagolva belekeverünk 3-4 evőkanálnyi olajat, míg egy majonézszerű massza nem lesz belőle, végül pedig felhígítjuk 1 dl paradicsomlé és 1 dl víz keverékével.
A kivajazott tálba belesimítunk egy rétegnyi puliszkát, kirakjuk paradicsomkarikákkal, meglocsoljuk bőven a muzsdéjjal, megsózzuk és megszórjuk borssal, majd beterítjük a reszelt sajttal. A rétegezést még kétszer megismételjük, a tetejére mindenképpen sajt kerüljön, a legfelső rétegnél viszont a sajtra locsoljuk a maradék muzsdéjt, és nem a paradicsomra. 30-35 percre 200 fokos sütőbe toljuk, vagy addig, amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. Tésztanapon ehető.

Megjegyzés: Természetesen, bármilyen sajttal készíthető, csak vigyázni kell a sózással.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Hogy neked milyen ötleteid vannak:)

Related Posts with Thumbnails

2012. szeptember 7., péntek

Sajtos, paradicsomos puliszka

Egy újabb gyors és laktató vacsora. Mondjuk, azért beletelik egy jó órába, amíg teljesen elkészül, de eléggé kevés a munka vele. Újdonság volt ez nálunk, ugyanúgy készült, ahogy sokszor máskor: szétnéztem a hűtőben meg a kamrában, és.... No, de a családnak nagyon ízlett, a nagylányom pedig többször is megdicsérte.


Sajtos, paradicsomos puliszka

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 l víz, 30-35 dkg kukoricaliszt vagy -dara, 50 dkg juhsajt vagy juhtúró, 5-6 közepes paradicsom, 8-10 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé, só, bors, olaj, kevés vaj.

Elkészítése: A vizet felforraljuk, megsózzuk, majd állandóan kavargatva beleszórjuk a kukoricalisztet, és közepesen lágy puliszkát főzünk belőle. Egy jénai tálat kivajazunk, a juhsajtot lereszeljük a nagyluykú reszelőn és megsózzuk (a túrót nem kell sózni, az már eleve sós), a paradicsomnak kivágjuk a csumáját, majd karikára vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, majd muzsdéjt készítünk belőle úgy, hogy az áttört fokhagymát jól megsózzuk, apránként adagolva belekeverünk 3-4 evőkanálnyi olajat, míg egy majonézszerű massza nem lesz belőle, végül pedig felhígítjuk 1 dl paradicsomlé és 1 dl víz keverékével.
A kivajazott tálba belesimítunk egy rétegnyi puliszkát, kirakjuk paradicsomkarikákkal, meglocsoljuk bőven a muzsdéjjal, megsózzuk és megszórjuk borssal, majd beterítjük a reszelt sajttal. A rétegezést még kétszer megismételjük, a tetejére mindenképpen sajt kerüljön, a legfelső rétegnél viszont a sajtra locsoljuk a maradék muzsdéjt, és nem a paradicsomra. 30-35 percre 200 fokos sütőbe toljuk, vagy addig, amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. Tésztanapon ehető.

Megjegyzés: Természetesen, bármilyen sajttal készíthető, csak vigyázni kell a sózással.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Hogy neked milyen ötleteid vannak:)