2012. december 9., vasárnap

Tormás céklakrémleves

Nagyon szeretem a céklát. Régebben a családom is feltétel nélkül ette, most azonban a többiek idegenkednek tőle. Nem tudom, mi okozhatta a változást, de nagyon reménykedem, hogy nem végleges a dolog. Ez a leves szerintem nagyon finom lett, különleges aromája volt.


Tormás céklakrémleves

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 csokor újhagyma vagy 1 kisebb póréhagyma, 2 közepes méretű cékla, 4-5 púpozott evőkanál ecetes reszelt torma, 2,5 dl tejszín, só, citromlé, olaj.

Elkészítése: Az újhagymát (nekem friss, kerti volt, nyár óta nőtt az otthagyott hagymákból) vagy póréhagymát karikára vágjuk, a meghámozott céklát pedig finomra reszeljük. Felhevítünk 4-5 evőkanál olajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a reszelt céklát, és kissé átforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tormát, megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lassú tűzön, lefedve addig főzzük, amíg a cékla puhára nem fő. Ekkor félrevesszük a lángról, botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és újraforraljuk. Tetszés szerint további vízzel hígítjuk, illetve ha szükséges, utánasózunk. Végül citromlével ízesítjük. Tálaláskor rezselt tormát kínálunk mellé.

Megjegyzés: Az én reszelt tormám sárgarépával készült; anyósom így szokta, hogy kissé enyhítse a torma csípősségét. Bár még így is ihajcsuhaj erős volt.

EK - 2013/3

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2012. december 9., vasárnap

Tormás céklakrémleves

Nagyon szeretem a céklát. Régebben a családom is feltétel nélkül ette, most azonban a többiek idegenkednek tőle. Nem tudom, mi okozhatta a változást, de nagyon reménykedem, hogy nem végleges a dolog. Ez a leves szerintem nagyon finom lett, különleges aromája volt.


Tormás céklakrémleves

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 csokor újhagyma vagy 1 kisebb póréhagyma, 2 közepes méretű cékla, 4-5 púpozott evőkanál ecetes reszelt torma, 2,5 dl tejszín, só, citromlé, olaj.

Elkészítése: Az újhagymát (nekem friss, kerti volt, nyár óta nőtt az otthagyott hagymákból) vagy póréhagymát karikára vágjuk, a meghámozott céklát pedig finomra reszeljük. Felhevítünk 4-5 evőkanál olajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a reszelt céklát, és kissé átforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tormát, megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lassú tűzön, lefedve addig főzzük, amíg a cékla puhára nem fő. Ekkor félrevesszük a lángról, botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és újraforraljuk. Tetszés szerint további vízzel hígítjuk, illetve ha szükséges, utánasózunk. Végül citromlével ízesítjük. Tálaláskor rezselt tormát kínálunk mellé.

Megjegyzés: Az én reszelt tormám sárgarépával készült; anyósom így szokta, hogy kissé enyhítse a torma csípősségét. Bár még így is ihajcsuhaj erős volt.

EK - 2013/3

Nincsenek megjegyzések: