2013. március 9., szombat

Bécsi szelet osztrák krumplisalátával

Mifelénk mindenféle rántott húst bécsi szelet néven szokás illetni. Vagy még szokás "sniccel"-nek is hívni. Ám kevesen tudják, hogy bécsi szeletnek csak a borjúból készült, panírozott-kisütött húst lehet nevezni, és az sem mindegy, hogy miben sütjük. Egyesek azt mondják, hogy csak sertészsírral igazi, mások a vajra esküsznek. Állítólag olajban semmiképpen sem szabad sütni, én mégis olaj és vaj keverékében tettem egyrészt, mert disznózsírt már nem használok egy ideje, a vaj magában pedig nagyon gyorsan megég. Igaz, Bécsben még nem ettem bécsi szeletet, hogy legyen összehasonlítási alapom, de bizton állítom, hogy az így készített rántott szelet is isteni lett. A mellé tálalt osztrák krumplisalátával együtt hihetetlen ízélményt ajándékoztak. :)

Bécsi szelet osztrák krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy szelet borjúkaraj vagy -comb, só, bors; a panírhoz és a sütéshez: néhány evőkanál liszt, 2 tojás, 10-15 dkg finom szemcséjű zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 2-3 dl olaj; a salátához: 40 dkg héjában főtt krumpli, 1 lila hagyma vagy 1 csokor újhagyma, 2-2,5 dl húsleves, só, bors, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál ecet, 1 evőkanál (csípős) mustár, néhány szál snidling, 1 szeletke kápia paprika, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A borjúszeleteket enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A krumplit meghámozzuk, mérettől függően kettőbe vagy négybe hasítjuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk, majd jól összekavarjuk. A hagymát meghámozzuk, félbe majd vékony szeletekre vágjuk (ha újhagyma, azt felkarikázzuk), és rálocsolunk 2 evőkanál ecetet. A mustárt simára kavarjuk a cukorral, kevés sóval meg borssal, majd folytonosan kavargatva hozzáöntjük a húslevest meg az olívaolajat. Ebbe az öntetbe kavarjuk bele a krumplit meg az ecetes hagymát, ízlés szerint utánaízesítünk, és hideg helyre tesszük min. félórára, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, és ha szükséges (a krumpli beissza az ízeket) sózzuk vagy savanyítjuk.
A vajat és az olajat serpenyőben felforrósítjuk. A hússzeleteket lisztbe forgatjuk, majd sóval és borssal fűszerezett felvert tojásba mártjuk, végül pedig megforgatjuk zsemlemorzsában, és a forró bő zsiradékban, közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Krumplisalátával tálaljuk; a tányéron aprított snidlinggel és pici paprikakockákkal szórjuk meg.

EK - 2013/4

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. március 9., szombat

Bécsi szelet osztrák krumplisalátával

Mifelénk mindenféle rántott húst bécsi szelet néven szokás illetni. Vagy még szokás "sniccel"-nek is hívni. Ám kevesen tudják, hogy bécsi szeletnek csak a borjúból készült, panírozott-kisütött húst lehet nevezni, és az sem mindegy, hogy miben sütjük. Egyesek azt mondják, hogy csak sertészsírral igazi, mások a vajra esküsznek. Állítólag olajban semmiképpen sem szabad sütni, én mégis olaj és vaj keverékében tettem egyrészt, mert disznózsírt már nem használok egy ideje, a vaj magában pedig nagyon gyorsan megég. Igaz, Bécsben még nem ettem bécsi szeletet, hogy legyen összehasonlítási alapom, de bizton állítom, hogy az így készített rántott szelet is isteni lett. A mellé tálalt osztrák krumplisalátával együtt hihetetlen ízélményt ajándékoztak. :)

Bécsi szelet osztrák krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy szelet borjúkaraj vagy -comb, só, bors; a panírhoz és a sütéshez: néhány evőkanál liszt, 2 tojás, 10-15 dkg finom szemcséjű zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 2-3 dl olaj; a salátához: 40 dkg héjában főtt krumpli, 1 lila hagyma vagy 1 csokor újhagyma, 2-2,5 dl húsleves, só, bors, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál ecet, 1 evőkanál (csípős) mustár, néhány szál snidling, 1 szeletke kápia paprika, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A borjúszeleteket enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A krumplit meghámozzuk, mérettől függően kettőbe vagy négybe hasítjuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk, majd jól összekavarjuk. A hagymát meghámozzuk, félbe majd vékony szeletekre vágjuk (ha újhagyma, azt felkarikázzuk), és rálocsolunk 2 evőkanál ecetet. A mustárt simára kavarjuk a cukorral, kevés sóval meg borssal, majd folytonosan kavargatva hozzáöntjük a húslevest meg az olívaolajat. Ebbe az öntetbe kavarjuk bele a krumplit meg az ecetes hagymát, ízlés szerint utánaízesítünk, és hideg helyre tesszük min. félórára, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, és ha szükséges (a krumpli beissza az ízeket) sózzuk vagy savanyítjuk.
A vajat és az olajat serpenyőben felforrósítjuk. A hússzeleteket lisztbe forgatjuk, majd sóval és borssal fűszerezett felvert tojásba mártjuk, végül pedig megforgatjuk zsemlemorzsában, és a forró bő zsiradékban, közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Krumplisalátával tálaljuk; a tányéron aprított snidlinggel és pici paprikakockákkal szórjuk meg.

EK - 2013/4

Nincsenek megjegyzések: