2013. július 1., hétfő

Áfonyás-gesztenyés kavart sütemény

Egy kolléganőmtől, Dianától kaptam a receptet múlt héten. Nagyon dicsérte, hogy milyen finom, ezért amikor már körmömre volt égve a gyertya, mert nem tudtam, mit süssek-vigyek az elmúlt hétvégén lezajlott Erdélyi konyha találkozóra, gondolkodás nélkül eldöntöttem: ezt próbálom ki. A sima recept csupán gyümölcsöt ír bele, de amikor kerestem valamit a fagyasztóban, és megláttam a gesztenyepürét,már nem volt kérdéses, hogy azt is felhasználom. Nem bántam meg, nagyon különleges ízkombináció született. Próbáljátok ki ti is. :) Természetesen, nyilvánvaló, hogy gyümölcs gyanánt bármilyen idéngyümölcs használható hozzá.



Áfonyás-gesztenyés kavart sütemény

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 5 tojás, 20 dkg evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 1 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 8 evőkanál tej; továbbá: 1 csomag gesztenyepüré, 35 dkg áfonya, 2 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál búzadara.

Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk az 5 tojássárgájával és a cukor felével. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a többi cukorral. A vajas masszába szórjuk a sütőport, meglocsoljuk citromlével, hogy felhabosodjon, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot meg a citromhéjat, és jól összekeverjük. Ezután elkezdjük felváltva hozzáadni a lisztet, a tojáshabot meg a tejet, és fakanál segítségével, óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk. A gesztenyepürét kis kockákra vágjuk, a megmosott, jól lecsepegtetett áfonyát pedig összekeverjük a cukorral meg a búzadarával. A masszát sütőpapírral bélelt 24*35 cm-es tepsibe simítjuk, majd egyenletesen eloszlatva a felületén belepottyantjuk a gesztenyekockákat, végül pedig (szintén egyenletességre törekedve) rászórjuk az áfonyát. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

FI - 2014/8




5 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon finom volt!

sedith írta...

Köszönöm! :)

Kati írta...

Bizony, ebből én is ettem, fincsi volt, s rájöttem, hogy meg tudom enni a gesztenyét:)

Hajnalka írta...

Ezt a receptet viszem. Annyira finom volt, és olyan tökéletes párosítás az áfonya a gesztenyével, hogy csillagos besorolás:)

sedith írta...

Kati, látod, sosem lehetünk biztosak abban, hoyg nem változik-e meg az ízlésünk... Ugye, az ikra is finom volt házi változatban....

Hajnalka, bezzeg, milyen büszke vagy!:D Akinek kilószám áll az áfonya a fagyasztójában-kamrájában...

Related Posts with Thumbnails

2013. július 1., hétfő

Áfonyás-gesztenyés kavart sütemény

Egy kolléganőmtől, Dianától kaptam a receptet múlt héten. Nagyon dicsérte, hogy milyen finom, ezért amikor már körmömre volt égve a gyertya, mert nem tudtam, mit süssek-vigyek az elmúlt hétvégén lezajlott Erdélyi konyha találkozóra, gondolkodás nélkül eldöntöttem: ezt próbálom ki. A sima recept csupán gyümölcsöt ír bele, de amikor kerestem valamit a fagyasztóban, és megláttam a gesztenyepürét,már nem volt kérdéses, hogy azt is felhasználom. Nem bántam meg, nagyon különleges ízkombináció született. Próbáljátok ki ti is. :) Természetesen, nyilvánvaló, hogy gyümölcs gyanánt bármilyen idéngyümölcs használható hozzá.



Áfonyás-gesztenyés kavart sütemény

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 5 tojás, 20 dkg evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 1 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 8 evőkanál tej; továbbá: 1 csomag gesztenyepüré, 35 dkg áfonya, 2 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál búzadara.

Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk az 5 tojássárgájával és a cukor felével. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a többi cukorral. A vajas masszába szórjuk a sütőport, meglocsoljuk citromlével, hogy felhabosodjon, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot meg a citromhéjat, és jól összekeverjük. Ezután elkezdjük felváltva hozzáadni a lisztet, a tojáshabot meg a tejet, és fakanál segítségével, óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk. A gesztenyepürét kis kockákra vágjuk, a megmosott, jól lecsepegtetett áfonyát pedig összekeverjük a cukorral meg a búzadarával. A masszát sütőpapírral bélelt 24*35 cm-es tepsibe simítjuk, majd egyenletesen eloszlatva a felületén belepottyantjuk a gesztenyekockákat, végül pedig (szintén egyenletességre törekedve) rászórjuk az áfonyát. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

FI - 2014/8




5 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon finom volt!

sedith írta...

Köszönöm! :)

Kati írta...

Bizony, ebből én is ettem, fincsi volt, s rájöttem, hogy meg tudom enni a gesztenyét:)

Hajnalka írta...

Ezt a receptet viszem. Annyira finom volt, és olyan tökéletes párosítás az áfonya a gesztenyével, hogy csillagos besorolás:)

sedith írta...

Kati, látod, sosem lehetünk biztosak abban, hoyg nem változik-e meg az ízlésünk... Ugye, az ikra is finom volt házi változatban....

Hajnalka, bezzeg, milyen büszke vagy!:D Akinek kilószám áll az áfonya a fagyasztójában-kamrájában...