2013. augusztus 23., péntek

Körte Szép Heléna módra

Csak az internetről okosodtam én is e desszert múltját, nevét illetően, és azt írják róla, hogy 1864-ben készítette el először Escoffier párizsi cukrász, amikor Offenbach Szép Heléna című operettjének bemutatója volt. A desszert három fő elemből áll: a körtéből, a vaníliafagylaltból meg a csokoládéöntetből, de végtelenül egyszerű az elkészítése, annál gazdagabb viszont az ízélmény. Örülök, hogy ránk maradt, és örülök, hogy kipróbáltam. Szerintem pont most van az ideje: van már szép, napon érett körte, és a fagylalt ideje még javában tombol. :)




Körte Szép Heléna módra

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy érett, de nem túlérett körte szárával együtt, ½ citrom, 10 dkg cukor vagy 7-8 dkg fruktóz, ½ vaníliarúd, 8 gombóc vaníliafagylalt; a csokoládémártáshoz: 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 4-5 evőkanálnyi a körte párolólevéből, ½ dl tejszín. 

Elkészítése: A körtét meghámozzuk vigyázva, hogy a szára le ne törjön, és azonnal meglocsoljuk citromlével. A körtéket kisebb edénybe tesszük talpra állítva, rászórjuk a cukrot, mellétesszük a kikapart vaníliamagokat és magát a rudat, illetve a lehámozott citromhéjat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a körtéket háromnegyedig ellepi, közepes lángon felforraljuk, majd nagyon kicsi lángon, éppen csak gyöngyözve főzzük 10-15 percig. Ekkor szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, tányérra helyezzük, majd miután langyosodtak, hűtőbe tesszük, és jól behűtjük. Tálalás előtt a csokoládét összetördeljük, kis edénybe rakjuk, hozzáöntjük a tejszínt meg 1-2 evőkanál főzőlevet, és nagyon kis lángon (vagy inkább gőzfürdő fölött) megolvasztjuk, és simára keverjük. Ha nem eléggé folyós, azaz a kanálról nem egyenletes sugárban csorog le, további főzőlével hígíthatjuk a kellő sűrűségűre.

Megjegyzés: A körték puhulási ideje függ attól, hogy mennyire érettek. 10 perc után mindenképpen ellenőrizzük egy hegyes, vékony pengéjű késsel. Ha a penge könnyen belemegy a körte húsába egészen a közepéig ott, ahol a legszélesebb, akkor a lángot elzárhatjuk, és a gyümölcsöket kiemelhetjük a léből.

Tipp: A körte maradék főzőlevét ne dobjuk el, nagyon finom, aromás folyadék. Akinek ízlik, így is elfogyaszthatja, ha viszont túl édes, lehet hígítani kevés ásványvízzel. Koktélokhoz is felhasználható.

EK - 2013/9



1 megjegyzés:

Kati írta...

Á, de finom lehet ez a körtés édesség, s milyen szép fotót készítettél róla:)

Related Posts with Thumbnails

2013. augusztus 23., péntek

Körte Szép Heléna módra

Csak az internetről okosodtam én is e desszert múltját, nevét illetően, és azt írják róla, hogy 1864-ben készítette el először Escoffier párizsi cukrász, amikor Offenbach Szép Heléna című operettjének bemutatója volt. A desszert három fő elemből áll: a körtéből, a vaníliafagylaltból meg a csokoládéöntetből, de végtelenül egyszerű az elkészítése, annál gazdagabb viszont az ízélmény. Örülök, hogy ránk maradt, és örülök, hogy kipróbáltam. Szerintem pont most van az ideje: van már szép, napon érett körte, és a fagylalt ideje még javában tombol. :)




Körte Szép Heléna módra

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy érett, de nem túlérett körte szárával együtt, ½ citrom, 10 dkg cukor vagy 7-8 dkg fruktóz, ½ vaníliarúd, 8 gombóc vaníliafagylalt; a csokoládémártáshoz: 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 4-5 evőkanálnyi a körte párolólevéből, ½ dl tejszín. 

Elkészítése: A körtét meghámozzuk vigyázva, hogy a szára le ne törjön, és azonnal meglocsoljuk citromlével. A körtéket kisebb edénybe tesszük talpra állítva, rászórjuk a cukrot, mellétesszük a kikapart vaníliamagokat és magát a rudat, illetve a lehámozott citromhéjat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a körtéket háromnegyedig ellepi, közepes lángon felforraljuk, majd nagyon kicsi lángon, éppen csak gyöngyözve főzzük 10-15 percig. Ekkor szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, tányérra helyezzük, majd miután langyosodtak, hűtőbe tesszük, és jól behűtjük. Tálalás előtt a csokoládét összetördeljük, kis edénybe rakjuk, hozzáöntjük a tejszínt meg 1-2 evőkanál főzőlevet, és nagyon kis lángon (vagy inkább gőzfürdő fölött) megolvasztjuk, és simára keverjük. Ha nem eléggé folyós, azaz a kanálról nem egyenletes sugárban csorog le, további főzőlével hígíthatjuk a kellő sűrűségűre.

Megjegyzés: A körték puhulási ideje függ attól, hogy mennyire érettek. 10 perc után mindenképpen ellenőrizzük egy hegyes, vékony pengéjű késsel. Ha a penge könnyen belemegy a körte húsába egészen a közepéig ott, ahol a legszélesebb, akkor a lángot elzárhatjuk, és a gyümölcsöket kiemelhetjük a léből.

Tipp: A körte maradék főzőlevét ne dobjuk el, nagyon finom, aromás folyadék. Akinek ízlik, így is elfogyaszthatja, ha viszont túl édes, lehet hígítani kevés ásványvízzel. Koktélokhoz is felhasználható.

EK - 2013/9



1 megjegyzés:

Kati írta...

Á, de finom lehet ez a körtés édesség, s milyen szép fotót készítettél róla:)