2013. augusztus 7., szerda

Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással


Nem épp mostanában készült ez az étel, van már annak legalább egy hónapja is, ha nem több! Mint ahogy nyilvánvaló is a meggymártásból ítélve. Egy vasárnapi ebéd része volt, nagyon ízlett a család minden tagjának.


Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg filézett csirkemell, 40 dkg leveles tészta, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 tojás, szezámmag, 2 evőkanál olaj, só, bors, csipetnyi szerecsendió, 1-2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa; a mártáshoz: 25 dkg magozott meggy, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, só, cukor.

Elkészítése: A csirkemellet 4 darabra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd hideg helyre tesszük egy időre. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, a sárgarépát és a borsót puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. Az olajat felforrósítjuk, a fűszeres csirkemelldarabokat pedig hirtelen körbepirítjuk rajta. A főtt zöldséget bormixerrel pépesítjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A leveles tésztát négybe vágjuk, mindegyiket 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A darabok közepére hosszában kevés búzadarát vagy zsemlemorzsát szórunk, megkenjük zöldségpürével, ráhelyezünk egy húsdarabot, ennek a tetejét is megkenjük zöldségpürével, illetve megszórjuk darával, majd feltekerjük. A tészta végeit a tekercs alá hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor rézsútosan szeleteljük. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a meggyet, és saját levében néhány perc alatt megpároljuk. Felöntjük kevés vízzel, majd a lisztet elkeverjük a tejjel, és behabarjuk vele a mártást. Belekavarjuk a tejfölt is, jól kiforraljuk, majd sóval és cukorral ízesítjük tetszés szerint.

KT - 2013/12

2 megjegyzés:

Kati írta...

De jó is a meggymártás:) Ilyen tésztába göngyölt husit még nem ettem, kipróbálós egyszer:)

sedith írta...

Próbáld csak ki, nem bánod meg! :) Különleges: ropogós is, puha is.

Related Posts with Thumbnails

2013. augusztus 7., szerda

Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással


Nem épp mostanában készült ez az étel, van már annak legalább egy hónapja is, ha nem több! Mint ahogy nyilvánvaló is a meggymártásból ítélve. Egy vasárnapi ebéd része volt, nagyon ízlett a család minden tagjának.


Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg filézett csirkemell, 40 dkg leveles tészta, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 tojás, szezámmag, 2 evőkanál olaj, só, bors, csipetnyi szerecsendió, 1-2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa; a mártáshoz: 25 dkg magozott meggy, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, só, cukor.

Elkészítése: A csirkemellet 4 darabra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd hideg helyre tesszük egy időre. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, a sárgarépát és a borsót puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. Az olajat felforrósítjuk, a fűszeres csirkemelldarabokat pedig hirtelen körbepirítjuk rajta. A főtt zöldséget bormixerrel pépesítjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A leveles tésztát négybe vágjuk, mindegyiket 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A darabok közepére hosszában kevés búzadarát vagy zsemlemorzsát szórunk, megkenjük zöldségpürével, ráhelyezünk egy húsdarabot, ennek a tetejét is megkenjük zöldségpürével, illetve megszórjuk darával, majd feltekerjük. A tészta végeit a tekercs alá hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor rézsútosan szeleteljük. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a meggyet, és saját levében néhány perc alatt megpároljuk. Felöntjük kevés vízzel, majd a lisztet elkeverjük a tejjel, és behabarjuk vele a mártást. Belekavarjuk a tejfölt is, jól kiforraljuk, majd sóval és cukorral ízesítjük tetszés szerint.

KT - 2013/12

2 megjegyzés:

Kati írta...

De jó is a meggymártás:) Ilyen tésztába göngyölt husit még nem ettem, kipróbálós egyszer:)

sedith írta...

Próbáld csak ki, nem bánod meg! :) Különleges: ropogós is, puha is.