2013. december 26., csütörtök

Meglepetésfasírt ünnepi díszben

Előszöris Boldog karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak, idetévedőnek! Remélem, az elmúlt napok nagyon sok szépet, örömöt, meghittséget tartogattak mindenki számára, és a hátralevő napok is csupa jót hoznak majd! :)

Ünnepkor a hagyományos ételeket is "feldobhatjuk", megújíthatjuk egy-két aprósággal, illetve az sem baj, ha a tálalásra is valamivel több időt szentelünk, vagyis az alkalomhoz illően díszítjük. Az egyszerű csirkefasírtot fürjtojással és Camembert-sajttal tettem különlegessé, az ünnepi díszletet pedig a krumplipüréből készült, zöldségekkel díszíett "karácsonyfák" teljesítették ki.



Meglepetésfasírt ünnepi díszben (Csirkefasírt sajttal és fürjtojással)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált csirkehús, 2-3 szelet kenyér, 1 kisebb hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, 10-15 fürjtojás, kb. 25 dkg (2 karika) Camembert-sajt, bő olaj; a tálaláshoz-díszítéshez: krumplipüré, nyers sárgarépa, piros húsú paprika, kapor- vagy petrezselyemlevél.

Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a fürjtojást kb. 3 perc alatt megfőzzük, majd megpucoljuk, a sajtot pedig kb. 1/2 cm-nyi vastagon felszeleteljük. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart, összemorzsolt kenyeret, a hagymát meg a fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk. (Tojást nem használtam hozzá, így a massza nem lágyult meg, és mivel a hús szinte pépesre volt darálva, nem is esett szét). A tojásokat egyenként beletekerjük egy-egy sajtszeletbe, majd körbevonjuk húsmasszával, és szép kerekre formázzuk. Felforrósított, bő olajban minden oldalán szép aranysárgára sütjük. Krumplipürével tálaljuk. A díszítéshez a krumplipürét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és minden tányérra "karácsonyfákat" készítünk, azaz három-három rózsát nyomunk belőle egymásra, egyre kisebb méretben. A tetejüket sárgarépacsillaggal díszítjük, "gömböket" piros húsú paprikából, "girlandot" pedig valamilyen zöld levélből teszünk rá. Finom fehérbort kínálunk mellé.

Tipp: Camembert-sajt helyett természetesen másféle sajtot is lehet használni, így azonban sokkal különlegesebb az aromája.

Megjegyzés: Hidegen is nagyon finom; elfelezve, hogy látszódjék különlegessége, hidegtálakon is nagyon jól mutat.

NÚ - 2018/DEC.





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. december 26., csütörtök

Meglepetésfasírt ünnepi díszben

Előszöris Boldog karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak, idetévedőnek! Remélem, az elmúlt napok nagyon sok szépet, örömöt, meghittséget tartogattak mindenki számára, és a hátralevő napok is csupa jót hoznak majd! :)

Ünnepkor a hagyományos ételeket is "feldobhatjuk", megújíthatjuk egy-két aprósággal, illetve az sem baj, ha a tálalásra is valamivel több időt szentelünk, vagyis az alkalomhoz illően díszítjük. Az egyszerű csirkefasírtot fürjtojással és Camembert-sajttal tettem különlegessé, az ünnepi díszletet pedig a krumplipüréből készült, zöldségekkel díszíett "karácsonyfák" teljesítették ki.



Meglepetésfasírt ünnepi díszben (Csirkefasírt sajttal és fürjtojással)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált csirkehús, 2-3 szelet kenyér, 1 kisebb hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, 10-15 fürjtojás, kb. 25 dkg (2 karika) Camembert-sajt, bő olaj; a tálaláshoz-díszítéshez: krumplipüré, nyers sárgarépa, piros húsú paprika, kapor- vagy petrezselyemlevél.

Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a fürjtojást kb. 3 perc alatt megfőzzük, majd megpucoljuk, a sajtot pedig kb. 1/2 cm-nyi vastagon felszeleteljük. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart, összemorzsolt kenyeret, a hagymát meg a fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk. (Tojást nem használtam hozzá, így a massza nem lágyult meg, és mivel a hús szinte pépesre volt darálva, nem is esett szét). A tojásokat egyenként beletekerjük egy-egy sajtszeletbe, majd körbevonjuk húsmasszával, és szép kerekre formázzuk. Felforrósított, bő olajban minden oldalán szép aranysárgára sütjük. Krumplipürével tálaljuk. A díszítéshez a krumplipürét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és minden tányérra "karácsonyfákat" készítünk, azaz három-három rózsát nyomunk belőle egymásra, egyre kisebb méretben. A tetejüket sárgarépacsillaggal díszítjük, "gömböket" piros húsú paprikából, "girlandot" pedig valamilyen zöld levélből teszünk rá. Finom fehérbort kínálunk mellé.

Tipp: Camembert-sajt helyett természetesen másféle sajtot is lehet használni, így azonban sokkal különlegesebb az aromája.

Megjegyzés: Hidegen is nagyon finom; elfelezve, hogy látszódjék különlegessége, hidegtálakon is nagyon jól mutat.

NÚ - 2018/DEC.





Nincsenek megjegyzések: