2014. március 6., csütörtök

Vöröslencsefasírt paradicsomos sárgarépafőzelékkel (vegán)

A blogom - úgy látszik - éppen most kezdte a hibernációt, amikor a medve kibújik a barlangjából. Pedig lenne mit írni, ajaj, csak nincs mikor. Ezt a fogást is már elég régen készítettem, minimum három hete, és csakis azért kerülhet fel, mert már megírtam a szövegét a Finom falatokba, így 3 percbe telik megjelentetni itt is... Kizárólag növényi eredetű alapanyagokból készült, szóval nyugodtan ehetik vegán módon táplálkozók is. A fűszerezést ki-ki ízlése szerint variálhatja.


Vöröslencsefasírt paradicsomos sárgarépafőzelékkel

Hozzávalók a fasírthoz: 20 dkg vörös lencse, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál lenmag, só, bors, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál őrölt római kömény, zsemlemorzsa, olívaolaj; a főzelékhez: 1 hagyma, 3-4 sárgarépa, 2 dl házi natúr paradicsomlé, 2 csapott evőkanál liszt, napraforgóolaj, szárított vagy friss petrezselyemzöld, só, bors, citromlé, kevés cukor.


Elkészítése: A vörös lencsét többször átmossuk, majd hideg vízben főni tesszük, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Szűrőben hagyjuk jól lecsepegni. Ezután hozzáadjuk a lereszelt hagymát és fokhagymát, a kávédarálón lisztté őrölt lenmagot meg a fűszereket, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát kavarunk bele, hogy jól összeálló, de puha massza legyen belőle. Sütőpapíros tepsire vizes kanállal „galuskákat” szaggatunk ki, a kanállal kissé ellaposítjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Közben elkészítjük a főzeléket is. A hagymát finomra aprítjuk, magdinszteljük 4-5 evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott sárgarépát, és együtt is pirítjuk 2-3 percig. Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd közepes lángon, fedő alatt puhára főzzük. Ha szárított petrezselymet használunk, azt is a főzés elején adjuk az ételhez. Amikor a répa megpuhult, a főzeléket besűrítjük a paradicsomlével és kevés vízzel simára kevert liszttel. Tetszés szerint további vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha nem eléggé savanykás, néhány csepp citromlével savanyíthatjuk, illetve csipetnyi cukorral tehetjük pikánssá.

FF - 2014/3

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. március 6., csütörtök

Vöröslencsefasírt paradicsomos sárgarépafőzelékkel (vegán)

A blogom - úgy látszik - éppen most kezdte a hibernációt, amikor a medve kibújik a barlangjából. Pedig lenne mit írni, ajaj, csak nincs mikor. Ezt a fogást is már elég régen készítettem, minimum három hete, és csakis azért kerülhet fel, mert már megírtam a szövegét a Finom falatokba, így 3 percbe telik megjelentetni itt is... Kizárólag növényi eredetű alapanyagokból készült, szóval nyugodtan ehetik vegán módon táplálkozók is. A fűszerezést ki-ki ízlése szerint variálhatja.


Vöröslencsefasírt paradicsomos sárgarépafőzelékkel

Hozzávalók a fasírthoz: 20 dkg vörös lencse, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál lenmag, só, bors, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál őrölt római kömény, zsemlemorzsa, olívaolaj; a főzelékhez: 1 hagyma, 3-4 sárgarépa, 2 dl házi natúr paradicsomlé, 2 csapott evőkanál liszt, napraforgóolaj, szárított vagy friss petrezselyemzöld, só, bors, citromlé, kevés cukor.


Elkészítése: A vörös lencsét többször átmossuk, majd hideg vízben főni tesszük, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Szűrőben hagyjuk jól lecsepegni. Ezután hozzáadjuk a lereszelt hagymát és fokhagymát, a kávédarálón lisztté őrölt lenmagot meg a fűszereket, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát kavarunk bele, hogy jól összeálló, de puha massza legyen belőle. Sütőpapíros tepsire vizes kanállal „galuskákat” szaggatunk ki, a kanállal kissé ellaposítjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Közben elkészítjük a főzeléket is. A hagymát finomra aprítjuk, magdinszteljük 4-5 evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott sárgarépát, és együtt is pirítjuk 2-3 percig. Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd közepes lángon, fedő alatt puhára főzzük. Ha szárított petrezselymet használunk, azt is a főzés elején adjuk az ételhez. Amikor a répa megpuhult, a főzeléket besűrítjük a paradicsomlével és kevés vízzel simára kevert liszttel. Tetszés szerint további vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha nem eléggé savanykás, néhány csepp citromlével savanyíthatjuk, illetve csipetnyi cukorral tehetjük pikánssá.

FF - 2014/3

Nincsenek megjegyzések: