2014. május 21., szerda

Epres-rebarbarás kavart sütemény

Ez tulajdonképpen nem az én receptem, bár az elkészítésében nekem is volt részem. Azért mégis közzéteszem, mert nagyon aktuális hozzávalókból készül, és olyan finom, hogy kár lenne, ha kimaradna. A recept édesapám első unokatestvéréé, Annus nénié, és benne van a májusi Erdélyi konyhában, az Asztalon kínált Erdély című rovatomban:


Epres-rebarbarás kavart sütemény

Hozzávalók: 50 dkg eper, 30 dkg rebarbara, 10 + 20 dkg cukor, 4 egész tojás, 28 dkg (2 kis doboz) joghurt, 1,2 dl olaj, 1 tasak vaníliás cukor, 3 teáskanál cukrozott, reszelt narancshéj, 1 tasak sütőpor, 1 csipet só, 40 dkg liszt, porcukor.

Elkészítése: Az epret megmossuk, szárát lecsipkedjük, majd feldaraboljuk. A rebarbarát meghámozzuk (nem muszáj), és ujjnyi széles darabokra vágjuk. A kétféle gyümölcsöt tálba tesszük, rászórjuk a 10 dkg cukrot, óvatosan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk. Egy tálban habosra kavarjuk az egész tojásokat a cukorral, majd a felsorolás sorrendjében – a porcukor kivételével – rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük. A gyümölcsöket szűrőbe tesszük, hogy levük lecsepegjen. A masszát kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe öntjük, a tetején szétoszlatjuk a cukrozott gyümölcskeveréket, majd forró sütőbe toljuk, és mérsékelt hőmérsékleten 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor porcukorral szórjuk meg. 

Tipp: A megmaradt cukros gyümölcsszörpöt vízzel felhígítva el lehet fogyasztani. 

EK - 2014/5

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. május 21., szerda

Epres-rebarbarás kavart sütemény

Ez tulajdonképpen nem az én receptem, bár az elkészítésében nekem is volt részem. Azért mégis közzéteszem, mert nagyon aktuális hozzávalókból készül, és olyan finom, hogy kár lenne, ha kimaradna. A recept édesapám első unokatestvéréé, Annus nénié, és benne van a májusi Erdélyi konyhában, az Asztalon kínált Erdély című rovatomban:


Epres-rebarbarás kavart sütemény

Hozzávalók: 50 dkg eper, 30 dkg rebarbara, 10 + 20 dkg cukor, 4 egész tojás, 28 dkg (2 kis doboz) joghurt, 1,2 dl olaj, 1 tasak vaníliás cukor, 3 teáskanál cukrozott, reszelt narancshéj, 1 tasak sütőpor, 1 csipet só, 40 dkg liszt, porcukor.

Elkészítése: Az epret megmossuk, szárát lecsipkedjük, majd feldaraboljuk. A rebarbarát meghámozzuk (nem muszáj), és ujjnyi széles darabokra vágjuk. A kétféle gyümölcsöt tálba tesszük, rászórjuk a 10 dkg cukrot, óvatosan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk. Egy tálban habosra kavarjuk az egész tojásokat a cukorral, majd a felsorolás sorrendjében – a porcukor kivételével – rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük. A gyümölcsöket szűrőbe tesszük, hogy levük lecsepegjen. A masszát kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe öntjük, a tetején szétoszlatjuk a cukrozott gyümölcskeveréket, majd forró sütőbe toljuk, és mérsékelt hőmérsékleten 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor porcukorral szórjuk meg. 

Tipp: A megmaradt cukros gyümölcsszörpöt vízzel felhígítva el lehet fogyasztani. 

EK - 2014/5

Nincsenek megjegyzések: