2014. június 5., csütörtök

Egyszerű zöldborsófőzelék sajtos kolbásszal

Sajnos nem sok jó minőségű kolbászt lehet venni, ez a sajtos azonban messze jobb a többinél. Mégha disznóból is készül, néha megveszem, ha gyorsan valami húsosat akarok készíteni. A cukorborsó hüvelyét most először tettem bele a főzelékbe, volt aki díjazta a családban, és volt aki nem annyira. Megnyugtattam a "békétlenkedőt", hogy ilyen évente kb. egyszer készülhet, és még akkor sem muszáj megenni. :) Ez az étel még nem a kerti borsóból készült, mert az éppen most szemedzik (a lányok rendesen rájárnak a kertben), de a hüvelyes fajta benne már a kertből való. Akkor még annyira fiatal volt, hogy puhára párolódott.


Egyszerű zöldborsófőzelék sajtos kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg fejtett cukorborsó, 1-2 marék cukorborsóhüvely (elhagyható), 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg (sajtos) kolbász, só, bors, olaj.

Elkészítése: Az újhagymát megmossuk, felaprítjuk (zöldjével együtt), és 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük. Rádobjuk a borsóhüvelyeket, elkeverjük, majd kevés vizet öntve alá félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a szemes borsót, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen, hogy nem  lepi teljesen el, enyhén megsózzuk, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. (Vigyázat, a friss szemes cukorborsónak 4-5 perc is elég.) Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt, elkeverjük, és jól kiforraljuk. Végül beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet, borssal ízesítjük, és ha szükséges, utánasózunk. Friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés: Mivel sűrítés nélküli étel, kell ez a mennyiségű borsó, hiába tűnik esetleg soknak.

KT - 2016/6

6 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon guszta!! Nagymamám is csinált hasonlót, sok hagymával, de ö fele víz fele paradicsomlével öntötte fel és sűrű szaftja lett.Nagyon szerettem.

sedith írta...

Adél, az is nagyon finom lehet. Egyszer kipróbálom: :)

Szitya írta...

Juj, Edith, de ennék ebből most!!! Nagyon guszta, imádom a zöldborsót, a firsset nyersen és alig főtten!!!! Mmmmmm!

wanna írta...

Nekem tetszik, megkóstolnám a borsó héját is szívesen :)

sedith írta...

Szilvi, hamarosanlesz a mi kertünkben is, sokat nem fogom én sem főzni! :) Bárcsak közelebb lennél! :)

sedith írta...

Wanna, én sem ettem eddig, de nem rossz, épp mintha zöldbabot ennél, csak édeskésebb az íze. Ellenben el kell találni a megfelelő időpontot a leszedéséhez, csakis a nagyon fiatal példányok a jók.

Related Posts with Thumbnails

2014. június 5., csütörtök

Egyszerű zöldborsófőzelék sajtos kolbásszal

Sajnos nem sok jó minőségű kolbászt lehet venni, ez a sajtos azonban messze jobb a többinél. Mégha disznóból is készül, néha megveszem, ha gyorsan valami húsosat akarok készíteni. A cukorborsó hüvelyét most először tettem bele a főzelékbe, volt aki díjazta a családban, és volt aki nem annyira. Megnyugtattam a "békétlenkedőt", hogy ilyen évente kb. egyszer készülhet, és még akkor sem muszáj megenni. :) Ez az étel még nem a kerti borsóból készült, mert az éppen most szemedzik (a lányok rendesen rájárnak a kertben), de a hüvelyes fajta benne már a kertből való. Akkor még annyira fiatal volt, hogy puhára párolódott.


Egyszerű zöldborsófőzelék sajtos kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg fejtett cukorborsó, 1-2 marék cukorborsóhüvely (elhagyható), 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg (sajtos) kolbász, só, bors, olaj.

Elkészítése: Az újhagymát megmossuk, felaprítjuk (zöldjével együtt), és 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük. Rádobjuk a borsóhüvelyeket, elkeverjük, majd kevés vizet öntve alá félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a szemes borsót, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen, hogy nem  lepi teljesen el, enyhén megsózzuk, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. (Vigyázat, a friss szemes cukorborsónak 4-5 perc is elég.) Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt, elkeverjük, és jól kiforraljuk. Végül beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet, borssal ízesítjük, és ha szükséges, utánasózunk. Friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés: Mivel sűrítés nélküli étel, kell ez a mennyiségű borsó, hiába tűnik esetleg soknak.

KT - 2016/6

6 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon guszta!! Nagymamám is csinált hasonlót, sok hagymával, de ö fele víz fele paradicsomlével öntötte fel és sűrű szaftja lett.Nagyon szerettem.

sedith írta...

Adél, az is nagyon finom lehet. Egyszer kipróbálom: :)

Szitya írta...

Juj, Edith, de ennék ebből most!!! Nagyon guszta, imádom a zöldborsót, a firsset nyersen és alig főtten!!!! Mmmmmm!

wanna írta...

Nekem tetszik, megkóstolnám a borsó héját is szívesen :)

sedith írta...

Szilvi, hamarosanlesz a mi kertünkben is, sokat nem fogom én sem főzni! :) Bárcsak közelebb lennél! :)

sedith írta...

Wanna, én sem ettem eddig, de nem rossz, épp mintha zöldbabot ennél, csak édeskésebb az íze. Ellenben el kell találni a megfelelő időpontot a leszedéséhez, csakis a nagyon fiatal példányok a jók.