2014. július 15., kedd

Sült cukkini, paradicsom és fokhagyma mentás tejföllel

A legegyszerűbb, legfinomabb nyári vacsora. A paradicsom még éppen nem a kertből van, szombaton két darab éredezett, de 1-2 heten belül már lesz paradicsomunk is, ha minden jól megy. Édesanyámtól viszont ma már jött némi friss, finom kerti zöldség... A fentiek mellé bármilyen egyéb zöldség jöhet még: tök, padlizsán, paprika, gomba stb. Ez az adag eléggé kicsi, a képen látható mennyiség csak éppenhogy elég volt nekem és a lányaimnak, szóval, ha többen ülnek asztalhoz, és férfi is van közöttük, még a kétszerese sem valószínű, hogy elég, úgy kell számolni...



Sült cukkini, paradicsom és fokhagyma mentás tejföllel

Hozzávalók 2 személyre: 1 hosszabb, karcsú cukkini, 2 paradicsom, 1 fej fokhagyma, kb. 1 dl olaj, só, bors, szárított vagy friss bazsalikom vagy menta, tejföl vagy sűrű joghurt.

Elkészítése: A zöldségeket jól megmossuk, a cukkinit kb. félcentis, a paradicsomot ennél kissé vastagabb szeletekre vágjuk. A fokhagyma cikkeit szétszedjük, megmossuk, és felszárítgatjuk a vizet. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és nagy lángon megpirítjuk benne először a cukkiniszeleteket meg a fokhagyma felét, majd a paradicsomszeleteket és a maradék fokhagymát. A paradicsomnál vigyázni kell, hogy ne süssünk túl sok szeletet egyszerre, 4-5 darab elegendő a serpenyő méretétől függően, és hogy nagy lángon pirítsuk, különben nem pirulnak, hanem párolódnak, és akkor meg szétflottyadnak. Miután megpirítottuk őket, tálra rendezzük, és megsórjuk sóval, borssal, tetszés szerinti zöld vagy szárított fűszerrel. A tejfölt is elkeverjük sóval, borssal meg zöld fűszerrel,és friss kenyér kíséretében már tálalhatjuk is. A fokhagyma héja nem baj, ha kissé megég vagy megkeményszik, belül a húsa finom, krémes lesz.

FF - 2014/8

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom nyári eledel lehet :-) Mi is sok cukkinit eszünk mostanában :-)

Kati írta...

De szeretem az ilyet :) Kell készítsek én is :)
Nálunk is kezd érni a sárga körte alakú koktélparadicsom és a gerezdes fekete :) Alig várom, hogy vmi finom salátát készítsek belőle :)

nyuci írta...

"ha többen ülnek asztalhoz, és férfi is van közöttük"..
Ha férfi is van közöttük, akkor megkérdezi, hol a hús, mert hogy ez csak köret.

sedith írta...

Kedves nyuci, azt nem tudhatom, hogy melyik férfi, mit eszik. Vannak pl. vega férfiak is. Az enyém megeszi ezt az ételt, vagy bármi mást, hús nélkül is. Nem eszünk folyton húst hússal! Te, ha tudod, hogy azt is kér mellé, hát azt is adj. Ilyen egyszerű. :)

Related Posts with Thumbnails

2014. július 15., kedd

Sült cukkini, paradicsom és fokhagyma mentás tejföllel

A legegyszerűbb, legfinomabb nyári vacsora. A paradicsom még éppen nem a kertből van, szombaton két darab éredezett, de 1-2 heten belül már lesz paradicsomunk is, ha minden jól megy. Édesanyámtól viszont ma már jött némi friss, finom kerti zöldség... A fentiek mellé bármilyen egyéb zöldség jöhet még: tök, padlizsán, paprika, gomba stb. Ez az adag eléggé kicsi, a képen látható mennyiség csak éppenhogy elég volt nekem és a lányaimnak, szóval, ha többen ülnek asztalhoz, és férfi is van közöttük, még a kétszerese sem valószínű, hogy elég, úgy kell számolni...



Sült cukkini, paradicsom és fokhagyma mentás tejföllel

Hozzávalók 2 személyre: 1 hosszabb, karcsú cukkini, 2 paradicsom, 1 fej fokhagyma, kb. 1 dl olaj, só, bors, szárított vagy friss bazsalikom vagy menta, tejföl vagy sűrű joghurt.

Elkészítése: A zöldségeket jól megmossuk, a cukkinit kb. félcentis, a paradicsomot ennél kissé vastagabb szeletekre vágjuk. A fokhagyma cikkeit szétszedjük, megmossuk, és felszárítgatjuk a vizet. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és nagy lángon megpirítjuk benne először a cukkiniszeleteket meg a fokhagyma felét, majd a paradicsomszeleteket és a maradék fokhagymát. A paradicsomnál vigyázni kell, hogy ne süssünk túl sok szeletet egyszerre, 4-5 darab elegendő a serpenyő méretétől függően, és hogy nagy lángon pirítsuk, különben nem pirulnak, hanem párolódnak, és akkor meg szétflottyadnak. Miután megpirítottuk őket, tálra rendezzük, és megsórjuk sóval, borssal, tetszés szerinti zöld vagy szárított fűszerrel. A tejfölt is elkeverjük sóval, borssal meg zöld fűszerrel,és friss kenyér kíséretében már tálalhatjuk is. A fokhagyma héja nem baj, ha kissé megég vagy megkeményszik, belül a húsa finom, krémes lesz.

FF - 2014/8

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom nyári eledel lehet :-) Mi is sok cukkinit eszünk mostanában :-)

Kati írta...

De szeretem az ilyet :) Kell készítsek én is :)
Nálunk is kezd érni a sárga körte alakú koktélparadicsom és a gerezdes fekete :) Alig várom, hogy vmi finom salátát készítsek belőle :)

nyuci írta...

"ha többen ülnek asztalhoz, és férfi is van közöttük"..
Ha férfi is van közöttük, akkor megkérdezi, hol a hús, mert hogy ez csak köret.

sedith írta...

Kedves nyuci, azt nem tudhatom, hogy melyik férfi, mit eszik. Vannak pl. vega férfiak is. Az enyém megeszi ezt az ételt, vagy bármi mást, hús nélkül is. Nem eszünk folyton húst hússal! Te, ha tudod, hogy azt is kér mellé, hát azt is adj. Ilyen egyszerű. :)