2014. október 21., kedd

Céklasaláta kéksajttal, dióval, pikáns öntettel

Az ízek egyszerűen tanulhatók. És bizonyítható a fejlődés, legalábbis nálunk. Ugyebár, nagyon sokan idegenkednek az új ízektől, párosításoktól, s ha cékláról vagy egyéb hasonló zöldségről van szó, akkor annál inkább. A férjem például évekkel ezelőttig csak a köményes-tormás céklasalátát ette meg, azóta viszont, ahogy egyre több mindent kipróbáltam a bíborszínű zöldséggel, úgy változott, fejlődött az ő ízlése is. Vasárnap délután erre a salátára csak annyit mondott: hmmmmmmmm, és ismét, és ismét, és újra meg újra kért belőle. De tényleg, nagyon harmonikusak az ízei, az állagok, nálunk gyakran fog készülni. Édes, sós, savanykás, csípős-pikáns, krémes, roppanós és ropogós: minden benne volt. :) Jaj, persze, a penészes sajtok, köztük a kékpenészes is "fejlődés tárgya" volt az utóbbi években. :D Úgy érzem, nagyon jó irányban haladunk! :)


Céklasaláta kéksajttal, dióval, pikáns öntettel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg henger alakú cékla (vörös és sárga vegyesen - ha van), 15 dkg kékpenészes sajt, 1-2 marék darabos dióbél; az öntethez: 1 evőkanál méz, 1/2 mokkáskanál só, 2-3 evőkanál balzsamecet, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2-3 karika főtt cékla pépesítve, néhány csepp Tabasco-szósz vagy egyéb csípős paprikakrém.

Elkészítése: A céklát kuktában puhára főzzük, vagy alufóliába csomagolva sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és tetszés szerint kockára vagy karikára vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük - ki-ki ízlés szerint tehet többet vagy kevesebbet egy-egy hozzávalóból -, ráöntjük a céklára, és jól összeforgatjuk. Tálalás előtt a céklára morzsoljuk a sajtot, hozzáadjuk a dióbelet, és összeforgatjuk.
Tipp: Ha esetleg vendégeknek tálaljuk, a képen látható módon is tányérra lehet helyezni, majd meglocsolni az öntettel; így könnyebben beazonosíthatók az összetevők. :)

EK - 2014/11


2 megjegyzés:

Kati írta...

Ajjaj, hogy én ezt mennyire szeretném :) S nagyon tetszik a kertes fotó :)

sedith írta...

Köszi szépen, Kati! :) Legközelebb meghívlak rá. :)

Related Posts with Thumbnails

2014. október 21., kedd

Céklasaláta kéksajttal, dióval, pikáns öntettel

Az ízek egyszerűen tanulhatók. És bizonyítható a fejlődés, legalábbis nálunk. Ugyebár, nagyon sokan idegenkednek az új ízektől, párosításoktól, s ha cékláról vagy egyéb hasonló zöldségről van szó, akkor annál inkább. A férjem például évekkel ezelőttig csak a köményes-tormás céklasalátát ette meg, azóta viszont, ahogy egyre több mindent kipróbáltam a bíborszínű zöldséggel, úgy változott, fejlődött az ő ízlése is. Vasárnap délután erre a salátára csak annyit mondott: hmmmmmmmm, és ismét, és ismét, és újra meg újra kért belőle. De tényleg, nagyon harmonikusak az ízei, az állagok, nálunk gyakran fog készülni. Édes, sós, savanykás, csípős-pikáns, krémes, roppanós és ropogós: minden benne volt. :) Jaj, persze, a penészes sajtok, köztük a kékpenészes is "fejlődés tárgya" volt az utóbbi években. :D Úgy érzem, nagyon jó irányban haladunk! :)


Céklasaláta kéksajttal, dióval, pikáns öntettel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg henger alakú cékla (vörös és sárga vegyesen - ha van), 15 dkg kékpenészes sajt, 1-2 marék darabos dióbél; az öntethez: 1 evőkanál méz, 1/2 mokkáskanál só, 2-3 evőkanál balzsamecet, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2-3 karika főtt cékla pépesítve, néhány csepp Tabasco-szósz vagy egyéb csípős paprikakrém.

Elkészítése: A céklát kuktában puhára főzzük, vagy alufóliába csomagolva sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és tetszés szerint kockára vagy karikára vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük - ki-ki ízlés szerint tehet többet vagy kevesebbet egy-egy hozzávalóból -, ráöntjük a céklára, és jól összeforgatjuk. Tálalás előtt a céklára morzsoljuk a sajtot, hozzáadjuk a dióbelet, és összeforgatjuk.
Tipp: Ha esetleg vendégeknek tálaljuk, a képen látható módon is tányérra lehet helyezni, majd meglocsolni az öntettel; így könnyebben beazonosíthatók az összetevők. :)

EK - 2014/11


2 megjegyzés:

Kati írta...

Ajjaj, hogy én ezt mennyire szeretném :) S nagyon tetszik a kertes fotó :)

sedith írta...

Köszi szépen, Kati! :) Legközelebb meghívlak rá. :)