2014. október 7., kedd

Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal

Végre októberben is ideérkeztem! És hozok egy finom kelbimbós ételt. Bár ezt a zöldséget még nem sokan fedezték fel maguknak, rengeteg lehetőség rejlik benne: nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, és sokféle ételhez felhasználható. Nekünk terem a kertben is, bár még eléggé aprócskák, csak később lesznek jók. Egy levesnyire valót szedtem le egyszer, a többit hagytam nőni még. :) Ez mélyhűtöttből készült. A csirkefalatok is finomak lettek, ám én a kelbimbóval alig tudtam leállni. :) 




Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, só, bors, ½ teáskanál fokhagymapor, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg natúr kukoricapehely, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál lenmag, bő olaj a sütéshez; a köretekhez: 40 dkg mélyhűtött kelbimbó, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 teáskanál köménymag, 15 dkg kuszkusz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, 3-3,5 dl forró víz, 1 kis csokor kapor, fehérbors.
Elkészítése: A csirkemellet felszeleteljük, kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, fűszerezzük, és az összeset beletesszük a tejföllel elkevert, ízesített tojásba. Kézzel alaposan összekeverjük, majd egyenként kivesszük, megforgatjuk a morzsával és lenmaggal elkevert, összetört kukoricapehelyben, és forró bő olajban aranysárgára sütjük. A kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk a sót meg az olívaolajat, végül ráöntjük a nagyon forró vizet, és összekeverjük. Addig hagyjuk lefedve duzzadni, míg az összes vizet be nem szívta. Végül belekeverjük a finomra aprított kaprot, és fehérborssal ízesítjük. A kelbimbót – mérettől függően – kettévágjuk vagy egészben hagyjuk. Fölforrósítjuk a vajat meg az olívaolajat, majd beletesszük a kelbimbót, és nagy lángon pirítani kezdjük. Rászórjuk a köménymagot, és együtt pirítjuk addig, amíg szépen barnulni nem kezd. Miután elkészült, megszórjuk sóval, és tálalható is.

Megjegyzés: Ha friss kelbimbót használunk, először megtisztítjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, majd utána pirítjuk meg.

FI - 2014/11

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. október 7., kedd

Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal

Végre októberben is ideérkeztem! És hozok egy finom kelbimbós ételt. Bár ezt a zöldséget még nem sokan fedezték fel maguknak, rengeteg lehetőség rejlik benne: nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, és sokféle ételhez felhasználható. Nekünk terem a kertben is, bár még eléggé aprócskák, csak később lesznek jók. Egy levesnyire valót szedtem le egyszer, a többit hagytam nőni még. :) Ez mélyhűtöttből készült. A csirkefalatok is finomak lettek, ám én a kelbimbóval alig tudtam leállni. :) 




Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, só, bors, ½ teáskanál fokhagymapor, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg natúr kukoricapehely, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál lenmag, bő olaj a sütéshez; a köretekhez: 40 dkg mélyhűtött kelbimbó, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 teáskanál köménymag, 15 dkg kuszkusz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, 3-3,5 dl forró víz, 1 kis csokor kapor, fehérbors.
Elkészítése: A csirkemellet felszeleteljük, kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, fűszerezzük, és az összeset beletesszük a tejföllel elkevert, ízesített tojásba. Kézzel alaposan összekeverjük, majd egyenként kivesszük, megforgatjuk a morzsával és lenmaggal elkevert, összetört kukoricapehelyben, és forró bő olajban aranysárgára sütjük. A kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk a sót meg az olívaolajat, végül ráöntjük a nagyon forró vizet, és összekeverjük. Addig hagyjuk lefedve duzzadni, míg az összes vizet be nem szívta. Végül belekeverjük a finomra aprított kaprot, és fehérborssal ízesítjük. A kelbimbót – mérettől függően – kettévágjuk vagy egészben hagyjuk. Fölforrósítjuk a vajat meg az olívaolajat, majd beletesszük a kelbimbót, és nagy lángon pirítani kezdjük. Rászórjuk a köménymagot, és együtt pirítjuk addig, amíg szépen barnulni nem kezd. Miután elkészült, megszórjuk sóval, és tálalható is.

Megjegyzés: Ha friss kelbimbót használunk, először megtisztítjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, majd utána pirítjuk meg.

FI - 2014/11

Nincsenek megjegyzések: