2015. január 26., hétfő

Miso leves

Nem tudok sokat a japán konyháról, ezért nem is akarom állítani, hogy az alábbi levesnek van egyáltalán köze valamilyen japán ételhez, de azért néhány alapanyaguk fellelhető benne. Még jónéhány héttel ezelőtt megvettem egy dobozt, amin azt írta, hogy Miso soup. Olyan áron vesztegették, hogy azt mondtam: ennyiért nem kár akár bukni is a dolgot. Három tasakocska volt benne, valamilyen barnás krémmel, leginkább a currypasztához hasonlíthatom. Elolvastam a dobozon lévő felhasználási javaslatot, s aztán mentem a magam feje után. A végeredmény nagyon jó lett, bár kissé igen becsiliztem, pedig az egész paprika csak akkora volt, mint a negyed kisujjam. :P S hogy miért pálcikát tettem a leves mellé? Mert ilyen-olyan műsorokban azzal láttam, hogy eszik a levest is. Kieszik vele a sűrűjét, a levét meg egyszerűen kiisszák. Mi is mókáztunk egyet a pálcikás levesevéssel, a levét azonban kanalaztuk. :)


Miso leves

Hozzávalók 4 személyre: 1 húsos csirkemellcsont, 5 cikk fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 1/2-1 csípős paprika, olívaolaj, 2 dkg szárított vegyes gomba (vargánya, laska, júdásfüle), 1 sárgarépa, 1 nori-lap, 80 g miso-alap, szójaszósz, esetleg hal- vagy kagylószósz, rizsecet.

Elkészítése: A csirkemellcsontot fölöntjük 1,5 l hideg vízzel, és kis lángon húsalaplevet főzünk belőle. A szárított gombát beáztatjuk 2 dl langyos vízbe, és hagyjuk megpuhulni. Fölforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a finomra aprított fokhagymát, gyömbért és csípős paprikát, hirtelen megfuttatjuk, majd fölöntjük húsalaplével. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott gombát, és együtt főzzük 6-7 percig. A sárgarépát meghámozzuk, hosszában nagyon vékony lapokra vágjuk, majd késsel vékonyan felcsíkozzuk. A norilapot négybe hajtjuk, és szintén 2-3 mm vastag csíkokra vágjuk. A leveshez hozzáadjuk a miso-alapot, fölforraljuk, és ekkor beletesszük a sárgarépa- meg a noricsíkokat. 2-3 perc alatt jól kiforraljuk, ezalatt tetszés szerint ízesítjük szója-, hal- vagy kagylószósszal és rizsecettel, illetve beletesszük a csontról leszedegetett húsdarabkákat. Jó melegen tálaljuk.

Megjegyzés: Tálaláskor főtt üvegtésztát is adhatunk mellé, nekem nem volt itthon ilyenem.

A sárgarépacsíkok épp roppanósra főnek ennyi idő alatt, nagyon finomak lesznek.

EK - 2015/9

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon jól néz ki, pikáns ízű lehetett. Egy-két kanálnyit megkóstoltam volna belőle :-)
A japán konyhát egyáltalán nem ismerem, még sosem ettem, viszont a kínai szeretjük :-)

Vicuska írta...

A lányom is ezt főzött, csak kicsit másképpen, nem hagyományosan, lehet blogolom én is, mert finom volt :)

sedith írta...

Katalin, az enyém irtón csípett, nemcsak pikáns volt, de azért nagyon finom volt. SZerintem ez is nagyon ízlene neked, ha a kínait szereted. Nem állt messze tőle. Sőt, épp a tegnap olvastam, hogy a miso-keverék mennyire egészséges valami. :)

sedith írta...

Vicuska, feltétlenül tedd fel a blogra, hiszen csak tanulni lehet minden recept által. :)BIztos finom volt az is. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. január 26., hétfő

Miso leves

Nem tudok sokat a japán konyháról, ezért nem is akarom állítani, hogy az alábbi levesnek van egyáltalán köze valamilyen japán ételhez, de azért néhány alapanyaguk fellelhető benne. Még jónéhány héttel ezelőtt megvettem egy dobozt, amin azt írta, hogy Miso soup. Olyan áron vesztegették, hogy azt mondtam: ennyiért nem kár akár bukni is a dolgot. Három tasakocska volt benne, valamilyen barnás krémmel, leginkább a currypasztához hasonlíthatom. Elolvastam a dobozon lévő felhasználási javaslatot, s aztán mentem a magam feje után. A végeredmény nagyon jó lett, bár kissé igen becsiliztem, pedig az egész paprika csak akkora volt, mint a negyed kisujjam. :P S hogy miért pálcikát tettem a leves mellé? Mert ilyen-olyan műsorokban azzal láttam, hogy eszik a levest is. Kieszik vele a sűrűjét, a levét meg egyszerűen kiisszák. Mi is mókáztunk egyet a pálcikás levesevéssel, a levét azonban kanalaztuk. :)


Miso leves

Hozzávalók 4 személyre: 1 húsos csirkemellcsont, 5 cikk fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 1/2-1 csípős paprika, olívaolaj, 2 dkg szárított vegyes gomba (vargánya, laska, júdásfüle), 1 sárgarépa, 1 nori-lap, 80 g miso-alap, szójaszósz, esetleg hal- vagy kagylószósz, rizsecet.

Elkészítése: A csirkemellcsontot fölöntjük 1,5 l hideg vízzel, és kis lángon húsalaplevet főzünk belőle. A szárított gombát beáztatjuk 2 dl langyos vízbe, és hagyjuk megpuhulni. Fölforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a finomra aprított fokhagymát, gyömbért és csípős paprikát, hirtelen megfuttatjuk, majd fölöntjük húsalaplével. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott gombát, és együtt főzzük 6-7 percig. A sárgarépát meghámozzuk, hosszában nagyon vékony lapokra vágjuk, majd késsel vékonyan felcsíkozzuk. A norilapot négybe hajtjuk, és szintén 2-3 mm vastag csíkokra vágjuk. A leveshez hozzáadjuk a miso-alapot, fölforraljuk, és ekkor beletesszük a sárgarépa- meg a noricsíkokat. 2-3 perc alatt jól kiforraljuk, ezalatt tetszés szerint ízesítjük szója-, hal- vagy kagylószósszal és rizsecettel, illetve beletesszük a csontról leszedegetett húsdarabkákat. Jó melegen tálaljuk.

Megjegyzés: Tálaláskor főtt üvegtésztát is adhatunk mellé, nekem nem volt itthon ilyenem.

A sárgarépacsíkok épp roppanósra főnek ennyi idő alatt, nagyon finomak lesznek.

EK - 2015/9

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon jól néz ki, pikáns ízű lehetett. Egy-két kanálnyit megkóstoltam volna belőle :-)
A japán konyhát egyáltalán nem ismerem, még sosem ettem, viszont a kínai szeretjük :-)

Vicuska írta...

A lányom is ezt főzött, csak kicsit másképpen, nem hagyományosan, lehet blogolom én is, mert finom volt :)

sedith írta...

Katalin, az enyém irtón csípett, nemcsak pikáns volt, de azért nagyon finom volt. SZerintem ez is nagyon ízlene neked, ha a kínait szereted. Nem állt messze tőle. Sőt, épp a tegnap olvastam, hogy a miso-keverék mennyire egészséges valami. :)

sedith írta...

Vicuska, feltétlenül tedd fel a blogra, hiszen csak tanulni lehet minden recept által. :)BIztos finom volt az is. :)