2015. február 16., hétfő

Mandulás habcsóktorta sok-sok friss gyümölccsel

Ezt a tortát szintém Kicsi lányom születésnapjára készítettem. Nagyon féltem tőle, mert a mi ízlésünkhöz képest rengeteg cukor van benne, és nem tudtam, hogyan fogadja majd a "közönség", de legnagyobb meglepetésemre, férjecském volt az, akinek a legeslegjobban ízlett, pedig ő a család "keserűszájúja", vagyis általában ő az, akinek minden túl édes, még ha nem is az. :P Éppen ezért készült a krém joghurttal és sok-sok gyümölccsel, hogy legyen, ami ellensúlyozza az édességet. Igaz, abszolút friss gyümölcsökből nézne ki ideálisan, de januárban az általam lefagyasztott gyümölcsök is megtették. Másnak is ízlett, a lányok is tömték magukba. Szóval, eléggé kicsinek bizonyult. Fontos, hogy fogyasztás előtt nem sokkal rakjuk össze, hogy a habcsóklap még ropogós maradjon valamennyire, különben a krém és a gyümölcsök igen eláztatják.


Mandulás habcsóktorta sok-sok friss gyümölccsel, joghurtos mascarponekrémmel

Hozzávalók a lapokhoz: 4 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 2 evőkanál málnaecet (sima ecet is jó), 2 csipet só, 1 púpozott evőkanál liszt, 12 dkg finom mandulaliszt; a krémhez: 2 dl habtejszín, 1 tasak habfixáló, 3-4 evőkanál porcukor, 25 dkg mascarpone, 20 dkg sűrű joghurt, 40 dkg fagyasztott málna; a tetejére: sok sok egyéb, minél több színű gyümölcs: málna, eper, mangó, kivi, áfonya, szeder, narancs, meggy stb.

Elkészítése: A tojásfehérjét és a sót kézi mixer segítségével felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és keményre verjük. Végül belekeverjük az ecetet, és fakanállal beledolgozzuk a búza- meg a mandulalisztet. Előkészítünk két nagyobb tepsit, mindkettőre egy-egy darab sütőpapírt terítünk, és a sütőpapír közepére kanalazzuk a habot egyenlően elosztva. Ezután szabályos körré simítjuk és 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ilyenkor jó, ha légkeveréses a sütőnk, különben nagyon hosszadalmas a sütési-szárítási folyamat. 2-3 perc után a hőt 130 fokra csökkentjük, és ezen a hőmérsékleten sütjük-szárítjuk tovább a lapokat 1 órán keresztül. Ekkor a sütőt elzárjuk, és a tepsiket még 30 percig benn hagyjuk. Kivéve, rácsra téve hagyjuk kihűlni.  A krémhez a habtejszínt keményre verjük a porcukorral és a habfixálóval. A sűrű joghurtot jól eldolgozzuk a mascarponéval, majd finoman összekeverjük a kemény tejszínhabbal. Előkészítjük a gyümölcsöket: a málnát előzőleg hagyjuk fölolvadni, és szűrőbe téve lecsepegtetjük. A többi gyümölcsöt is, ha fagyasztott, kiolvasztjuk, illetve a többit meghámozzuk, feldaraboljuk. Tortatálra helyezzük az egyik habcsóklapot, rákenjük a krém nagyobb részét, majd kirakjuk a málnával. Ráhelyezzük a másik lapot, a közepére halmozzuk a maradék krémet, és tetszés, ízlés szerint kirakjuk a gyümölcsökkel.

Megjegyzések: 
1. A habcsóklapokat előző nap is elkészíthetjük, sőt, még korábban is.
2. Ha csak normál joghurtunk van, egy konyharuhába öntve hagyjuk kissé lecsepegni.
3. Ha valakinek úgy egyszerűbb, a kört előzőleg rá is lehet rajzolni a papírra, de szerintem fölösleges, nem kell milliméteres pontosságú legyen.

HÚSV. - 2015.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. február 16., hétfő

Mandulás habcsóktorta sok-sok friss gyümölccsel

Ezt a tortát szintém Kicsi lányom születésnapjára készítettem. Nagyon féltem tőle, mert a mi ízlésünkhöz képest rengeteg cukor van benne, és nem tudtam, hogyan fogadja majd a "közönség", de legnagyobb meglepetésemre, férjecském volt az, akinek a legeslegjobban ízlett, pedig ő a család "keserűszájúja", vagyis általában ő az, akinek minden túl édes, még ha nem is az. :P Éppen ezért készült a krém joghurttal és sok-sok gyümölccsel, hogy legyen, ami ellensúlyozza az édességet. Igaz, abszolút friss gyümölcsökből nézne ki ideálisan, de januárban az általam lefagyasztott gyümölcsök is megtették. Másnak is ízlett, a lányok is tömték magukba. Szóval, eléggé kicsinek bizonyult. Fontos, hogy fogyasztás előtt nem sokkal rakjuk össze, hogy a habcsóklap még ropogós maradjon valamennyire, különben a krém és a gyümölcsök igen eláztatják.


Mandulás habcsóktorta sok-sok friss gyümölccsel, joghurtos mascarponekrémmel

Hozzávalók a lapokhoz: 4 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 2 evőkanál málnaecet (sima ecet is jó), 2 csipet só, 1 púpozott evőkanál liszt, 12 dkg finom mandulaliszt; a krémhez: 2 dl habtejszín, 1 tasak habfixáló, 3-4 evőkanál porcukor, 25 dkg mascarpone, 20 dkg sűrű joghurt, 40 dkg fagyasztott málna; a tetejére: sok sok egyéb, minél több színű gyümölcs: málna, eper, mangó, kivi, áfonya, szeder, narancs, meggy stb.

Elkészítése: A tojásfehérjét és a sót kézi mixer segítségével felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és keményre verjük. Végül belekeverjük az ecetet, és fakanállal beledolgozzuk a búza- meg a mandulalisztet. Előkészítünk két nagyobb tepsit, mindkettőre egy-egy darab sütőpapírt terítünk, és a sütőpapír közepére kanalazzuk a habot egyenlően elosztva. Ezután szabályos körré simítjuk és 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ilyenkor jó, ha légkeveréses a sütőnk, különben nagyon hosszadalmas a sütési-szárítási folyamat. 2-3 perc után a hőt 130 fokra csökkentjük, és ezen a hőmérsékleten sütjük-szárítjuk tovább a lapokat 1 órán keresztül. Ekkor a sütőt elzárjuk, és a tepsiket még 30 percig benn hagyjuk. Kivéve, rácsra téve hagyjuk kihűlni.  A krémhez a habtejszínt keményre verjük a porcukorral és a habfixálóval. A sűrű joghurtot jól eldolgozzuk a mascarponéval, majd finoman összekeverjük a kemény tejszínhabbal. Előkészítjük a gyümölcsöket: a málnát előzőleg hagyjuk fölolvadni, és szűrőbe téve lecsepegtetjük. A többi gyümölcsöt is, ha fagyasztott, kiolvasztjuk, illetve a többit meghámozzuk, feldaraboljuk. Tortatálra helyezzük az egyik habcsóklapot, rákenjük a krém nagyobb részét, majd kirakjuk a málnával. Ráhelyezzük a másik lapot, a közepére halmozzuk a maradék krémet, és tetszés, ízlés szerint kirakjuk a gyümölcsökkel.

Megjegyzések: 
1. A habcsóklapokat előző nap is elkészíthetjük, sőt, még korábban is.
2. Ha csak normál joghurtunk van, egy konyharuhába öntve hagyjuk kissé lecsepegni.
3. Ha valakinek úgy egyszerűbb, a kört előzőleg rá is lehet rajzolni a papírra, de szerintem fölösleges, nem kell milliméteres pontosságú legyen.

HÚSV. - 2015.



Nincsenek megjegyzések: