2015. május 9., szombat

Egybensült, grillezett borjúborda

Most két hete borjúhúst vettünk. 48 kilót szuszakoltam be a fagyasztóba. Fiatal, 7 hetes borjú volt, megbízható helyről, a családból. És ez csak 3/4 része volt. :) Nos, lényeg a lényeg, hogy csirkén kívül most egy darabig nem igazán fogunk húst vásárolni; főleg, hogy disznót nem is eszünk. :) Így tehát a borjúhúsos receptek is meg fognak szaporodni a következőkben.

Az oldalbordás részeket többnyire ilyen nagyobb darabokban tettem el, hogy akár grillezni, akár sütőben egyben sütni is lehet. Az első adagot grillezve próbáltam ki. Fontos ilyenkor, hogy ne legyen túl erős a parázs, lehetőleg a legmagasabbra állítsuk a sütőrácsot, és jó, ha előkészítünk valami fedőalkalmatosságot, hogy miközben a hús pirul, kissé párolódjon is. Főleg, aki nem kedveli annyira a rózsaszín húsokat. Ez nagyon finom lett, friss zöldségből készült salátával ettük, amit a lányok készítettek el.


Egybensült, grillezett borjúborda

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,2 kg csontos borjúoldalborda (2 darabban), só, bors, olívaolaj, 1-2 teáskanál szárított zeller, 1/2 teáskanál csilipehely (elhagyható), kb. 2 dl bor, 1 szelet szalonna; a tálaláshoz: kevés zöld salátából, paradicsomból, uborkából és újhagymából készült saláta.

Elkészítése: A húsdarabokat megmossuk, megszárítgatjuk, bedörzsöljük sóval és borssal, majd meglocsoljuk-bekenjük olívaolajjal, és rászórjuk a szárított morzsolt zellert meg a csilipelyhet. Forró, szalonnával jól megkent grillrácson (legmagassabbra állítva, nem túl erős parázs fölött), lefedve, gyakran locsolva és megforgatva pirosra sütjük. Tálalás előtt néhány percig lefedve pihentetjük, majd daraboljuk és tálaljuk. Friss zöldségekből készült egyszerű salátával kínáljuk friss kenyér kíséretében.

Tipp: Ha valaki úgy szeretné, miután földarabolja, a csontos darabokat visszateheti a grillrácsra, hogy vágott felüket is kissé megpirítsa.

Megjegyzés: A feketének látszó részek nem szénné égett részek, hanem csak jól megsültek, és ropogós volt ott a hús. Azért le lehet egy kicsit kapargatni, ha úgy tetszik.

FF - 2017/4







Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. május 9., szombat

Egybensült, grillezett borjúborda

Most két hete borjúhúst vettünk. 48 kilót szuszakoltam be a fagyasztóba. Fiatal, 7 hetes borjú volt, megbízható helyről, a családból. És ez csak 3/4 része volt. :) Nos, lényeg a lényeg, hogy csirkén kívül most egy darabig nem igazán fogunk húst vásárolni; főleg, hogy disznót nem is eszünk. :) Így tehát a borjúhúsos receptek is meg fognak szaporodni a következőkben.

Az oldalbordás részeket többnyire ilyen nagyobb darabokban tettem el, hogy akár grillezni, akár sütőben egyben sütni is lehet. Az első adagot grillezve próbáltam ki. Fontos ilyenkor, hogy ne legyen túl erős a parázs, lehetőleg a legmagasabbra állítsuk a sütőrácsot, és jó, ha előkészítünk valami fedőalkalmatosságot, hogy miközben a hús pirul, kissé párolódjon is. Főleg, aki nem kedveli annyira a rózsaszín húsokat. Ez nagyon finom lett, friss zöldségből készült salátával ettük, amit a lányok készítettek el.


Egybensült, grillezett borjúborda

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,2 kg csontos borjúoldalborda (2 darabban), só, bors, olívaolaj, 1-2 teáskanál szárított zeller, 1/2 teáskanál csilipehely (elhagyható), kb. 2 dl bor, 1 szelet szalonna; a tálaláshoz: kevés zöld salátából, paradicsomból, uborkából és újhagymából készült saláta.

Elkészítése: A húsdarabokat megmossuk, megszárítgatjuk, bedörzsöljük sóval és borssal, majd meglocsoljuk-bekenjük olívaolajjal, és rászórjuk a szárított morzsolt zellert meg a csilipelyhet. Forró, szalonnával jól megkent grillrácson (legmagassabbra állítva, nem túl erős parázs fölött), lefedve, gyakran locsolva és megforgatva pirosra sütjük. Tálalás előtt néhány percig lefedve pihentetjük, majd daraboljuk és tálaljuk. Friss zöldségekből készült egyszerű salátával kínáljuk friss kenyér kíséretében.

Tipp: Ha valaki úgy szeretné, miután földarabolja, a csontos darabokat visszateheti a grillrácsra, hogy vágott felüket is kissé megpirítsa.

Megjegyzés: A feketének látszó részek nem szénné égett részek, hanem csak jól megsültek, és ropogós volt ott a hús. Azért le lehet egy kicsit kapargatni, ha úgy tetszik.

FF - 2017/4







Nincsenek megjegyzések: