2015. június 22., hétfő

Mini pulykanyársak bacon-nel, színes rizssalátával

Épp mondom ma a férjemnek: régebb évente kétszer-háromszor ha sikerült grillpartit csapnunk, s akkor is inkább a szokásos miccs-flekken-kolbász-sütésre adtuk a fejünket, amióta viszont megvan a kertünk, szinte hetente grillezünk-bográcsozunk valamit. S állandóan valami mást. Persze, azért néha megkívánunk egy-egy jó miccset is... :) Ma minimalistára vettem a dolgokat, s csak a pulyka fűszerezése volt kissé különleges. Tegnap hasonló fűszerkeverékkel ízesítettem a bárányt, amit lepénykenyérbe töltöttem...


Mini pulykanyársak bacon-nel, színes rizssalátával

Hozzávalók 5 személyre: 55-60 dkg kicsontozott pulykamell, fűszerkeverék (1/2-1/2 mokkáskanál fekete bors, őrölt kömény, kurkuma, gyömbér, kardamom, római kömény, 1-1 mokkáskanál só, pirospaprika, fokhagymapor), 3 evőkanál olívaolaj, 20 szelet hosszú, vékony bacon; a salátához: 40 dkg rizs, só, 3 evőkanál olívaolaj; 1 közepes kígyóuborka, 2 újhagyma zökldjével együtt, 1 nagy paradicsom, 1/2 piros húsú kaliforniai paprika, 2 nagy marék frissen fejtett, nyers zöldborsó, 1 kis csokor petrezselyem- és korianderzöld vegyesen, 4-5 szál menta; az öntethez: 1 csapott teáskanál só, 2-3 evőkanál citromlé, 1-1,5 dl víz, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A pulykamellet kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd kb 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk. Tálba tesszük, alaposan átforgatva rászórjuk a fűszerkeveréket, majd rálocsoljuk az olajat, összekeverjük, és félretesszük 1-2 órára. Sütés előtt a húst és a bacont nyársakra húzzuk úgy, hogy a húsos szalonna a húsdarabok között "kígyózik", mintegy átölelve azokat, majd forró grillrácson szép pirosra sütjük őket. A salátához fölforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a száraz rizst, és állandóan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor fölöntjük 1 l forralt vízzel, megsózzuk 1 púpozott teáskanál sóval, majd nagyon kis lángon, lehetőleg vasalátétre helyezve, kb. 15 percig főzzük. Ekkor a lángot elzárjuk, az edényt lefödjük, és felhasználásig úgy hagyjuk. A friss zöldségeket megmossuk, apró kockákra vágjuk, és tálba tesszük. A zöld fűszereket (a mentának csupán a levelét, szárak nélkül) finomra aprítjuk, a fejtett borsót átmosva szintén a zöldségekhez adjuk. Beletesszük a langyosra hűlt rizst is, és óvatosan összeforgatjuk. A vizet tálkába öntjük, beletesszük a sót, a citromlevet meg az olajat, alaposan összekeverjük, majd a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk. Ha szükséges, utánasózunk, illetve ha esetleg túl száraz, további olajat öntünk hozzá.

Tipp: A baconszeletek hosszától függően 3-4 darab húst lehet feltűzni a nyársra, ezért elég kisméretűek lesznek. Ha nagyobbakat szeretnénk, egy nyárshoz 2 szelet bacont használjunk.

EK - 2015/7

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. június 22., hétfő

Mini pulykanyársak bacon-nel, színes rizssalátával

Épp mondom ma a férjemnek: régebb évente kétszer-háromszor ha sikerült grillpartit csapnunk, s akkor is inkább a szokásos miccs-flekken-kolbász-sütésre adtuk a fejünket, amióta viszont megvan a kertünk, szinte hetente grillezünk-bográcsozunk valamit. S állandóan valami mást. Persze, azért néha megkívánunk egy-egy jó miccset is... :) Ma minimalistára vettem a dolgokat, s csak a pulyka fűszerezése volt kissé különleges. Tegnap hasonló fűszerkeverékkel ízesítettem a bárányt, amit lepénykenyérbe töltöttem...


Mini pulykanyársak bacon-nel, színes rizssalátával

Hozzávalók 5 személyre: 55-60 dkg kicsontozott pulykamell, fűszerkeverék (1/2-1/2 mokkáskanál fekete bors, őrölt kömény, kurkuma, gyömbér, kardamom, római kömény, 1-1 mokkáskanál só, pirospaprika, fokhagymapor), 3 evőkanál olívaolaj, 20 szelet hosszú, vékony bacon; a salátához: 40 dkg rizs, só, 3 evőkanál olívaolaj; 1 közepes kígyóuborka, 2 újhagyma zökldjével együtt, 1 nagy paradicsom, 1/2 piros húsú kaliforniai paprika, 2 nagy marék frissen fejtett, nyers zöldborsó, 1 kis csokor petrezselyem- és korianderzöld vegyesen, 4-5 szál menta; az öntethez: 1 csapott teáskanál só, 2-3 evőkanál citromlé, 1-1,5 dl víz, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A pulykamellet kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd kb 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk. Tálba tesszük, alaposan átforgatva rászórjuk a fűszerkeveréket, majd rálocsoljuk az olajat, összekeverjük, és félretesszük 1-2 órára. Sütés előtt a húst és a bacont nyársakra húzzuk úgy, hogy a húsos szalonna a húsdarabok között "kígyózik", mintegy átölelve azokat, majd forró grillrácson szép pirosra sütjük őket. A salátához fölforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a száraz rizst, és állandóan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor fölöntjük 1 l forralt vízzel, megsózzuk 1 púpozott teáskanál sóval, majd nagyon kis lángon, lehetőleg vasalátétre helyezve, kb. 15 percig főzzük. Ekkor a lángot elzárjuk, az edényt lefödjük, és felhasználásig úgy hagyjuk. A friss zöldségeket megmossuk, apró kockákra vágjuk, és tálba tesszük. A zöld fűszereket (a mentának csupán a levelét, szárak nélkül) finomra aprítjuk, a fejtett borsót átmosva szintén a zöldségekhez adjuk. Beletesszük a langyosra hűlt rizst is, és óvatosan összeforgatjuk. A vizet tálkába öntjük, beletesszük a sót, a citromlevet meg az olajat, alaposan összekeverjük, majd a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk. Ha szükséges, utánasózunk, illetve ha esetleg túl száraz, további olajat öntünk hozzá.

Tipp: A baconszeletek hosszától függően 3-4 darab húst lehet feltűzni a nyársra, ezért elég kisméretűek lesznek. Ha nagyobbakat szeretnénk, egy nyárshoz 2 szelet bacont használjunk.

EK - 2015/7

Nincsenek megjegyzések: