2015. augusztus 23., vasárnap

Csőben sült sajtos brokkoli

Ez most nem éppen vasárnapi ebédnek való, de azért nagyon finom. Köretként is elmegy, hús mellé, és akkor még vasárnapra is elfogadható. :)
Amúgy rakottast szerettem volna, de végül túl lusta voltam lerétegezni, ezért kevertem össze mindent. De így talán jobb is lett, a szósz jól átjárta az összes zöldséget, s így jó szaftos lett. Két felnőttnek készítettem, s bár semmiféle kenyeret vagy egyéb feltétet nem ettük vele, csupán friss zöldséget, még legalább egy személynek maradt belőle.



Csőben sült sajtos brokkoli

Hozzávalók 3 személyre: 50 dkg főtt krumpli, 50 dkg brokkoli, só, bors, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 3 dl tej, 3 tojás, 20 dkg sajt, 3-4 cikk fokhagyma; továbbá: 2 evőkanál vaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A kis rózsákra szedett brokkolit sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel jól leöblítjük. Fölforrósítjuk a vajat meg az olajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a tejjel. Simára keverjük, megsózzuk-borsozzuk, ha szükséges további tejjel vagy vízzel hígítjuk tetszés szerint, majd jól kiforraljuk. Félrevesszük a lángról, egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot és az összezúzott fokhagymát. Ízlés szerint utánaízesítünk, majd a zöldségeket beleforgatjuk az elkészült mártásba. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a brokkolis masszát. 200-220 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tálalás előtt jó hagyni 10-15 percig hűlni, könnyebben, szebben lehet vágni. Teljesen hidegen is kitűnő. Az is megoldás, hogy elkészítjük, kihűtjük, szépen fölszeleteljük, majd tálaláskor mikróban újramelegítjük.
Mi egyszerűen megsózott paradicsomot ettünk mellé.

1 megjegyzés:

kicsifasírt írta...

Annyira jól néz ki! Össze is futott a nyál a számban. Amint beköltözünk, megcsinálom és majd beszámolok, hogy milyen lett. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. augusztus 23., vasárnap

Csőben sült sajtos brokkoli

Ez most nem éppen vasárnapi ebédnek való, de azért nagyon finom. Köretként is elmegy, hús mellé, és akkor még vasárnapra is elfogadható. :)
Amúgy rakottast szerettem volna, de végül túl lusta voltam lerétegezni, ezért kevertem össze mindent. De így talán jobb is lett, a szósz jól átjárta az összes zöldséget, s így jó szaftos lett. Két felnőttnek készítettem, s bár semmiféle kenyeret vagy egyéb feltétet nem ettük vele, csupán friss zöldséget, még legalább egy személynek maradt belőle.



Csőben sült sajtos brokkoli

Hozzávalók 3 személyre: 50 dkg főtt krumpli, 50 dkg brokkoli, só, bors, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 3 dl tej, 3 tojás, 20 dkg sajt, 3-4 cikk fokhagyma; továbbá: 2 evőkanál vaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A kis rózsákra szedett brokkolit sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel jól leöblítjük. Fölforrósítjuk a vajat meg az olajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a tejjel. Simára keverjük, megsózzuk-borsozzuk, ha szükséges további tejjel vagy vízzel hígítjuk tetszés szerint, majd jól kiforraljuk. Félrevesszük a lángról, egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot és az összezúzott fokhagymát. Ízlés szerint utánaízesítünk, majd a zöldségeket beleforgatjuk az elkészült mártásba. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a brokkolis masszát. 200-220 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tálalás előtt jó hagyni 10-15 percig hűlni, könnyebben, szebben lehet vágni. Teljesen hidegen is kitűnő. Az is megoldás, hogy elkészítjük, kihűtjük, szépen fölszeleteljük, majd tálaláskor mikróban újramelegítjük.
Mi egyszerűen megsózott paradicsomot ettünk mellé.

1 megjegyzés:

kicsifasírt írta...

Annyira jól néz ki! Össze is futott a nyál a számban. Amint beköltözünk, megcsinálom és majd beszámolok, hogy milyen lett. :)