2015. szeptember 6., vasárnap

Házi ketchup - számunkra a legjobb

Mindig küszködtem a ketchupkészítéssel. Mármint annyiban, hogy már azt sem tudtam, hogyan csináljam, hogy a családnak, és főleg a férjemnek is tetsző végeredmény legyen. Ez túl híg, ez túl fűszeres, ez túl "vad" ízű, ez túl paprikás, ez ilyen, ez olyan - valami sosem volt jó. Mígnem a tavaly (bár előtte volt még hasonló próbálkozásom) sikerült eltalálnom a megfelelő állagú és ízű házi ketchupot. Idén már kétszer főztem, és azt mondtam, soha többé más recepthez nem nyúlok. Sűrű, krémes, gazdag ízű, mégsem zavaró egyetlen fűszer sem, kellően édes-sós-savanyú, szóval számunkra a tökéletes ketchup. A másodk adagnak egy részét csípősre készítettem, csípős paprikával ízesítettem. Mindenki ízlés szerint tegye ezt. 


Házi ketchup - számunkra a legjobb

Hozzávalók: 1 kg lila hagyma, 35 dkg zellergumó, 5-6 nagy piros kápia paprika, 3-5 dkg fokhagyma, 4,5 liter sűrűbb paradicsomlé (5-5,5 liter híg lé), 5-6 szem szegfűbors, ½ teáskanál köménymag, 1 teáskanál szemes bors, 2 teáskanál szárított, morzsolt zellerzöld, 4-5 dkg + 1-2 evőkanálnyi só, 20 dkg fruktóz vagy kb. 25 dkg cukor, 2-3 evőkanál ecet, 20 dkg kukoricakeményítő, kb. 2 dl víz, ½ teáskanál szalicil.


Elkészítése: A kipasszírozot t paradicsomlevet először önmagában addig főzzük, míg híg leve nagyjából el nem párolog, azaz éppen készen lenne üvegbe tölteni. A paprikát megmossuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, és 230 fokos sütőben, grillfokozaton 40-45 perc alatt feketére-puhára sütjük. Közben egyszer-kétszer meg is fordítjuk. A megsült paprikát tálba tesszük, jól beszórjuk sóval, majd lefedjük, és álln hagyjuk.A hagymát és a zellert megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vizet aláöntve, néha megkavarva fedő alatt puhára pároljuk. A végére hagyjuk jól elpárologni a levét. A paprikát és a fokhagymát meghámozzuk, mindkettőt a párolt zöldséghez adjuk, és botmixerrel vagy blenderben simára turmixoljuk. Végül szűrőn átpasszírozva a paradicsomléhez adjuk. Beletesszük a teatojásba tett vagy tiszta gézdarabba kötözött összetört fűszereket is, és kis lángon (legjobb vasalátéttel), gyakran kavargatva kb. 20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a sót, a cukrot meg az ecetet (először ne tegyük bele az egészet, ízlés szerint adagoljuk őket, vagy esetleg éppen többet is lehet tenni valamelyikből – nekünk ez az arány vált be), és addig főzzük tovább, amíg jó sűrűre nem fő. Ekkor a keményítőt elkeverjük a hideg vízzel, kavargatva a paradicsomos masszához öntjük, és jól kiforraljuk. Ahogy kiforrt és besűrűsödött, az edényt félrevesszük a lángról, belekavarjuk a szalicilt, és azon forrón üvegekbe töltjük. Ledugaszoljuk, fejtetőre állítjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

EK - 2016/9
ÉÍ - 2019/TAVASZ (változat)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. szeptember 6., vasárnap

Házi ketchup - számunkra a legjobb

Mindig küszködtem a ketchupkészítéssel. Mármint annyiban, hogy már azt sem tudtam, hogyan csináljam, hogy a családnak, és főleg a férjemnek is tetsző végeredmény legyen. Ez túl híg, ez túl fűszeres, ez túl "vad" ízű, ez túl paprikás, ez ilyen, ez olyan - valami sosem volt jó. Mígnem a tavaly (bár előtte volt még hasonló próbálkozásom) sikerült eltalálnom a megfelelő állagú és ízű házi ketchupot. Idén már kétszer főztem, és azt mondtam, soha többé más recepthez nem nyúlok. Sűrű, krémes, gazdag ízű, mégsem zavaró egyetlen fűszer sem, kellően édes-sós-savanyú, szóval számunkra a tökéletes ketchup. A másodk adagnak egy részét csípősre készítettem, csípős paprikával ízesítettem. Mindenki ízlés szerint tegye ezt. 


Házi ketchup - számunkra a legjobb

Hozzávalók: 1 kg lila hagyma, 35 dkg zellergumó, 5-6 nagy piros kápia paprika, 3-5 dkg fokhagyma, 4,5 liter sűrűbb paradicsomlé (5-5,5 liter híg lé), 5-6 szem szegfűbors, ½ teáskanál köménymag, 1 teáskanál szemes bors, 2 teáskanál szárított, morzsolt zellerzöld, 4-5 dkg + 1-2 evőkanálnyi só, 20 dkg fruktóz vagy kb. 25 dkg cukor, 2-3 evőkanál ecet, 20 dkg kukoricakeményítő, kb. 2 dl víz, ½ teáskanál szalicil.


Elkészítése: A kipasszírozot t paradicsomlevet először önmagában addig főzzük, míg híg leve nagyjából el nem párolog, azaz éppen készen lenne üvegbe tölteni. A paprikát megmossuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, és 230 fokos sütőben, grillfokozaton 40-45 perc alatt feketére-puhára sütjük. Közben egyszer-kétszer meg is fordítjuk. A megsült paprikát tálba tesszük, jól beszórjuk sóval, majd lefedjük, és álln hagyjuk.A hagymát és a zellert megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és kevés vizet aláöntve, néha megkavarva fedő alatt puhára pároljuk. A végére hagyjuk jól elpárologni a levét. A paprikát és a fokhagymát meghámozzuk, mindkettőt a párolt zöldséghez adjuk, és botmixerrel vagy blenderben simára turmixoljuk. Végül szűrőn átpasszírozva a paradicsomléhez adjuk. Beletesszük a teatojásba tett vagy tiszta gézdarabba kötözött összetört fűszereket is, és kis lángon (legjobb vasalátéttel), gyakran kavargatva kb. 20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a sót, a cukrot meg az ecetet (először ne tegyük bele az egészet, ízlés szerint adagoljuk őket, vagy esetleg éppen többet is lehet tenni valamelyikből – nekünk ez az arány vált be), és addig főzzük tovább, amíg jó sűrűre nem fő. Ekkor a keményítőt elkeverjük a hideg vízzel, kavargatva a paradicsomos masszához öntjük, és jól kiforraljuk. Ahogy kiforrt és besűrűsödött, az edényt félrevesszük a lángról, belekavarjuk a szalicilt, és azon forrón üvegekbe töltjük. Ledugaszoljuk, fejtetőre állítjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

EK - 2016/9
ÉÍ - 2019/TAVASZ (változat)

Nincsenek megjegyzések: