2015. szeptember 23., szerda

Zöldborsóleves húsgaluskával

Most ismét egy leves jön, szintén zöldborsóval. Ez frissen készült, a vasárnapi ebédhez. Szerencsére a fagyazstóba jó sok friss, zsenge zöldborsó került a kertünkből. A húsgaluska pedig a levesben főtt csirkefarhátból és maradék nyúlpörköltből készült.


Zöldborsóleves húsgaluskával

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkefarhát vagy egyéb csontos húsdarabok, 15 dkg zöldborsó, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemzöld, ½ zellergumó, 2 evőkanál olaj, petrezselyemzöld, só; a galuskához: 25 dkg levesben főtt hús, 1 diónyi hagyma, 1 kicsi tojás vagy 1 nagyobb tojássárgája, 3 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, só, bors.


Elkészítése: A csirkehúst hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, habját leszedjük, és csendes forralással főzzük félpuhára. A zöldségeket meghámozzuk, négybe hasítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát, és 3-4 percig állandóan kavargatva dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fehér zöldségeket is, és további 2-3 percig dinszteljük együtt. Hozzáadjuk a leveshez, megsózzuk, és készre főzzük. A megfőtt csirkedarabokat kivesszük a levesből, kicsontozzuk, a hőst pedig tálba tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt hagymát, és botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pépesre dolgozzuk. Hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet meg a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd kb. félóráig állni hagyjuk. Ekkor egy edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd amikor gyönygözve forr, beletesszük a teáskanállal kiszaggatott, nedves kézzel kissé megigazított galuskákat, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszínére. (Több részletben főzzük ki.) Szűrőkanállal tálba szedjük, majd miután az összes elkészült, óvatosan áttesszük a levesbe. A levet utánaízesítjük, hagyjuk éppen egyet lobbanni, majd megszórjuk petrezselyemzölddel. 

KT - 2015/10

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. szeptember 23., szerda

Zöldborsóleves húsgaluskával

Most ismét egy leves jön, szintén zöldborsóval. Ez frissen készült, a vasárnapi ebédhez. Szerencsére a fagyazstóba jó sok friss, zsenge zöldborsó került a kertünkből. A húsgaluska pedig a levesben főtt csirkefarhátból és maradék nyúlpörköltből készült.


Zöldborsóleves húsgaluskával

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkefarhát vagy egyéb csontos húsdarabok, 15 dkg zöldborsó, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemzöld, ½ zellergumó, 2 evőkanál olaj, petrezselyemzöld, só; a galuskához: 25 dkg levesben főtt hús, 1 diónyi hagyma, 1 kicsi tojás vagy 1 nagyobb tojássárgája, 3 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, só, bors.


Elkészítése: A csirkehúst hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, habját leszedjük, és csendes forralással főzzük félpuhára. A zöldségeket meghámozzuk, négybe hasítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát, és 3-4 percig állandóan kavargatva dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fehér zöldségeket is, és további 2-3 percig dinszteljük együtt. Hozzáadjuk a leveshez, megsózzuk, és készre főzzük. A megfőtt csirkedarabokat kivesszük a levesből, kicsontozzuk, a hőst pedig tálba tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt hagymát, és botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pépesre dolgozzuk. Hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet meg a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd kb. félóráig állni hagyjuk. Ekkor egy edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd amikor gyönygözve forr, beletesszük a teáskanállal kiszaggatott, nedves kézzel kissé megigazított galuskákat, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszínére. (Több részletben főzzük ki.) Szűrőkanállal tálba szedjük, majd miután az összes elkészült, óvatosan áttesszük a levesbe. A levet utánaízesítjük, hagyjuk éppen egyet lobbanni, majd megszórjuk petrezselyemzölddel. 

KT - 2015/10

Nincsenek megjegyzések: