2015. október 29., csütörtök

Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes

Ez amolyan baklavaféle lenne, csak mivel igazi baklavát még nem készítettem (és ettem), és mivel nem tudom összehasonlítani, maradok inkább a rétes elnevezésnél. Egyszer elkaptam a Good chef, bad chef egyik epizódjának egy részét, amiben Adrian mondta, hogy baklavaszerűséget készít, és amihez a csonthéjas mellé (azt hiszem, mandula volt) aszalt gyümölcsöket is használt. Robotgépben összeturmixolta cukorsziruppal az összetevőket, és azt készült rákenni a réteslapokra. Hogy mit, és miből mennyit tett, már nem emlékszem (szinte mindig így vagyok, általában csak egy-egy aprócska ötletet jegyzek meg, "lopok" el), és hogy végül mit csinált vele, már nem is tudom, mert nem néztem végig a műsort. De ennek alapján én elképzeltem a magam verzióját, és ez született belőle. Akik kóstolták (nemcsak családtagok), külön megdicsérték, hogy isteni fnom volt, és ilyent nem is ettek még. Nos, mi sem, én sem, de még fogunk. :)


Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes

Hozzávalók 1 kb. 28x18-as formához: 8 nagy réteslap (nekem kb. 30x40-es lapjaim voltak) vagy 16 akkora, mint az edény, 15 dkg sótlan mogyoró, 5-5 dkg aszalt szilva, mazsola, vörösáfonya és napraforgómag, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 2,5-3 dl víz; továbbá: 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 3 dkg mogyoró.

Elkészítése: A mogyorót, a napraforgót meg az aszalt gyümölcsöket összeturmixoljuk a vajjal meg a mézzel és annyi vízzel, hogy nem túl híg, de jól kenhető masszát kapjunk belőle. Egy szögletes jénait kikenünk vajjal (az oldalain is), és belerétegezzük a réteslapokat meg a tölteléket. Ha nagy réteslapjaink vannak, kettesével kettőbe hajtjuk őket, ha kicsik, akkor egy réteghez négyet használunk. Leterítünk egy réteg lapot, és megkenjük a töltelék 1/3-ával, majd megismételjük a műveletet az összes alapanyaggal. A végén a tésztát éles késsel formára vágjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal (az 5 dkg maradékából), megszórjuk a durvára tört mogyoróval, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivesszük, meglocsoljuk a vízben feloldott mézzel, és 1-2 percre visszatoljuk a már elzárt sütőbe. Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.

Megjegyzés: Bár nem ettem baklavát, a kinézetéből el tudom képzelni, mennyire töményen édes. És annyit mondanék, hogy aki hozzám hasonlóan szintén irtózik az émelyítően édes dolgoktól, így a baklavától is, az nyugodtan próbálja ki ezt a változatot. Kellően édes, mégsem túlzottan, szóval nagyon finom sütemény a végeredmény.
Mogyoró helyett természetesen dióval, esetleg mandulával is készíthető.

KAL - 2017.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. október 29., csütörtök

Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes

Ez amolyan baklavaféle lenne, csak mivel igazi baklavát még nem készítettem (és ettem), és mivel nem tudom összehasonlítani, maradok inkább a rétes elnevezésnél. Egyszer elkaptam a Good chef, bad chef egyik epizódjának egy részét, amiben Adrian mondta, hogy baklavaszerűséget készít, és amihez a csonthéjas mellé (azt hiszem, mandula volt) aszalt gyümölcsöket is használt. Robotgépben összeturmixolta cukorsziruppal az összetevőket, és azt készült rákenni a réteslapokra. Hogy mit, és miből mennyit tett, már nem emlékszem (szinte mindig így vagyok, általában csak egy-egy aprócska ötletet jegyzek meg, "lopok" el), és hogy végül mit csinált vele, már nem is tudom, mert nem néztem végig a műsort. De ennek alapján én elképzeltem a magam verzióját, és ez született belőle. Akik kóstolták (nemcsak családtagok), külön megdicsérték, hogy isteni fnom volt, és ilyent nem is ettek még. Nos, mi sem, én sem, de még fogunk. :)


Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes

Hozzávalók 1 kb. 28x18-as formához: 8 nagy réteslap (nekem kb. 30x40-es lapjaim voltak) vagy 16 akkora, mint az edény, 15 dkg sótlan mogyoró, 5-5 dkg aszalt szilva, mazsola, vörösáfonya és napraforgómag, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 2,5-3 dl víz; továbbá: 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 3 dkg mogyoró.

Elkészítése: A mogyorót, a napraforgót meg az aszalt gyümölcsöket összeturmixoljuk a vajjal meg a mézzel és annyi vízzel, hogy nem túl híg, de jól kenhető masszát kapjunk belőle. Egy szögletes jénait kikenünk vajjal (az oldalain is), és belerétegezzük a réteslapokat meg a tölteléket. Ha nagy réteslapjaink vannak, kettesével kettőbe hajtjuk őket, ha kicsik, akkor egy réteghez négyet használunk. Leterítünk egy réteg lapot, és megkenjük a töltelék 1/3-ával, majd megismételjük a műveletet az összes alapanyaggal. A végén a tésztát éles késsel formára vágjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal (az 5 dkg maradékából), megszórjuk a durvára tört mogyoróval, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivesszük, meglocsoljuk a vízben feloldott mézzel, és 1-2 percre visszatoljuk a már elzárt sütőbe. Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.

Megjegyzés: Bár nem ettem baklavát, a kinézetéből el tudom képzelni, mennyire töményen édes. És annyit mondanék, hogy aki hozzám hasonlóan szintén irtózik az émelyítően édes dolgoktól, így a baklavától is, az nyugodtan próbálja ki ezt a változatot. Kellően édes, mégsem túlzottan, szóval nagyon finom sütemény a végeredmény.
Mogyoró helyett természetesen dióval, esetleg mandulával is készíthető.

KAL - 2017.

Nincsenek megjegyzések: