2015. október 21., szerda

Mogyorós-almás rétes

Már régóta készültem almás rétest sütni, hiszen annyi alma termett idén a kerben, és én meg csak egyszer főztem belőle almalevest! (Persze, ettük nyersen, a többit meg kipréseltük, és sok-sok palackban várja a hideg évszakot.)  Nagyon finom lett a végeredmény, s bár lehet desszert is, mi vacsorára ettük, langyosan, hideg tejjel. Isteni volt. :)


Mogyorós-almás rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz (4-6 személy): 75 dkg alma, 1-1 marék vörös áfonya és mazsola, 1 citrom héja, 1/2 citrom leve, 1/2-1/2 teáskanál szerecsendió, kardamom és fahéj, 2-3 evőkanál barna cukor, 15 dkg őrölt mogyoró, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10-12 dkg vaj, 8 réteslap, porcukor.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, az aszalt gyümölcsöket, illetve 5 dkg vajat, és állandóan kavargatva, saját levében, kb. 10 perc alatt megpároljuk. Félrevesszük a lángról, belekavarjuk a mogyorót meg a morzsát, és félretesszük hűlni egy keveset. A réteslapokat kettesével egymásra helyezzük, és meglocsoljuk-kenjük olvasztott vajjal. A tészta felén szétterítjük a tölteléket, szépen elegyengetjük, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejét is lekenük olvasztott vajjal, majd 200 fokos sütöben kb. 20 percig sütjük, vagy míga  teteje aranybarnára nem sül. Porcukorral megszórva tálaljuk.

KT - 2015/11

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. október 21., szerda

Mogyorós-almás rétes

Már régóta készültem almás rétest sütni, hiszen annyi alma termett idén a kerben, és én meg csak egyszer főztem belőle almalevest! (Persze, ettük nyersen, a többit meg kipréseltük, és sok-sok palackban várja a hideg évszakot.)  Nagyon finom lett a végeredmény, s bár lehet desszert is, mi vacsorára ettük, langyosan, hideg tejjel. Isteni volt. :)


Mogyorós-almás rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz (4-6 személy): 75 dkg alma, 1-1 marék vörös áfonya és mazsola, 1 citrom héja, 1/2 citrom leve, 1/2-1/2 teáskanál szerecsendió, kardamom és fahéj, 2-3 evőkanál barna cukor, 15 dkg őrölt mogyoró, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10-12 dkg vaj, 8 réteslap, porcukor.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, az aszalt gyümölcsöket, illetve 5 dkg vajat, és állandóan kavargatva, saját levében, kb. 10 perc alatt megpároljuk. Félrevesszük a lángról, belekavarjuk a mogyorót meg a morzsát, és félretesszük hűlni egy keveset. A réteslapokat kettesével egymásra helyezzük, és meglocsoljuk-kenjük olvasztott vajjal. A tészta felén szétterítjük a tölteléket, szépen elegyengetjük, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejét is lekenük olvasztott vajjal, majd 200 fokos sütöben kb. 20 percig sütjük, vagy míga  teteje aranybarnára nem sül. Porcukorral megszórva tálaljuk.

KT - 2015/11

Nincsenek megjegyzések: