2016. június 21., kedd

Töltött paradicsomalma, à la Saint-Hilaire Jozéfa

És itt egy harmadik finomság a Képes pesti szakácskönyv huszonnyolcadik, 1894-ben megjelent kiadásából. Egyszerű hozzávalókból készül, amik megtalálhatók minden háztartásban, és nem utolsó sorban pont erre az időszakra való. A paradicsomalma, természetesen, a paradicsom - akkori nevén. :)


Töltött paradicsomalma

Hozzávalók 4 személyre: 12 nagyobbacska, szép kerek paradicsom, 15 dkg rizs, 50 dkg hús (borjú vagy sertés, nálam borjú volt), 2 hagyma, olaj vagy zsír, só, bors, kevés pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld; a mártáshoz: a paradicsomok kivájt belseje, 1 kisebb hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 4 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, olaj, vajdarabkák, só, bors.


Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, csumájuk felőli végüket levágjuk, belsejüket kivájjuk. Megsózzuk, és üregükkel lefele fordítva tálra tesszük, hogy fölösleges leve lecsepegjen. A rizst enyhén sós vízben megfőzzük. Kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra aprított hagymát, megszórjuk pici pirospaprikával, majd rádobjuk a nagyon kicsi kockákra vágott húst. Elkeverjük, és saját levében pároljuk, míg zsírjára nem sül. Ezután kevés forró vizet vagy húslevest öntve alá, gyakran kavargatva, készre pároljuk. Összevegyítjük a rizzsel és a finomra aprított petrezselyemzölddel, és félretesszük. A mártáshoz a hagymát üvegesre dinszteljük 3 evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a kivájt baradicsombelsőt meg a felkarikázott fokhagymát, és addig főzzük, míg jól szét nem fő. Botmixerrel pürésítjük, vagy szitán áttörjük. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és a paradicsomalaphoz keverjük. Jól kiforraljuk, illetve sóval és borssal ízesítjük. Ízlés szerint cukor is tehető bele. A paradicsomokat megtöltjük a rizses hússal. Nagyobb méretű hőálló tálat kikenünk vajjal, belesimítjuk a szósz háromnegyedét, majd belehelyezzük a paradicsomokat. A maradék mártást a paradicsomokra kanalazzuk, majd mindegyik tetejére mogyorónyi vajat teszünk, és 180-200 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük. 

Megjegyzés: Ez a recept tökéletes pl. egy kis maradék sült hús vagy pörkölt felhasználásához. A családtagok észre sem veszik, hogy ugyanazt eszik, mint előző nap. ;) :P
(EK, 2016/7)

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta! Érdekes lehet ez a régi szakácskönyv, sok jó dolog lehet benne!

Related Posts with Thumbnails

2016. június 21., kedd

Töltött paradicsomalma, à la Saint-Hilaire Jozéfa

És itt egy harmadik finomság a Képes pesti szakácskönyv huszonnyolcadik, 1894-ben megjelent kiadásából. Egyszerű hozzávalókból készül, amik megtalálhatók minden háztartásban, és nem utolsó sorban pont erre az időszakra való. A paradicsomalma, természetesen, a paradicsom - akkori nevén. :)


Töltött paradicsomalma

Hozzávalók 4 személyre: 12 nagyobbacska, szép kerek paradicsom, 15 dkg rizs, 50 dkg hús (borjú vagy sertés, nálam borjú volt), 2 hagyma, olaj vagy zsír, só, bors, kevés pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld; a mártáshoz: a paradicsomok kivájt belseje, 1 kisebb hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 4 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, olaj, vajdarabkák, só, bors.


Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, csumájuk felőli végüket levágjuk, belsejüket kivájjuk. Megsózzuk, és üregükkel lefele fordítva tálra tesszük, hogy fölösleges leve lecsepegjen. A rizst enyhén sós vízben megfőzzük. Kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra aprított hagymát, megszórjuk pici pirospaprikával, majd rádobjuk a nagyon kicsi kockákra vágott húst. Elkeverjük, és saját levében pároljuk, míg zsírjára nem sül. Ezután kevés forró vizet vagy húslevest öntve alá, gyakran kavargatva, készre pároljuk. Összevegyítjük a rizzsel és a finomra aprított petrezselyemzölddel, és félretesszük. A mártáshoz a hagymát üvegesre dinszteljük 3 evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a kivájt baradicsombelsőt meg a felkarikázott fokhagymát, és addig főzzük, míg jól szét nem fő. Botmixerrel pürésítjük, vagy szitán áttörjük. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és a paradicsomalaphoz keverjük. Jól kiforraljuk, illetve sóval és borssal ízesítjük. Ízlés szerint cukor is tehető bele. A paradicsomokat megtöltjük a rizses hússal. Nagyobb méretű hőálló tálat kikenünk vajjal, belesimítjuk a szósz háromnegyedét, majd belehelyezzük a paradicsomokat. A maradék mártást a paradicsomokra kanalazzuk, majd mindegyik tetejére mogyorónyi vajat teszünk, és 180-200 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük. 

Megjegyzés: Ez a recept tökéletes pl. egy kis maradék sült hús vagy pörkölt felhasználásához. A családtagok észre sem veszik, hogy ugyanazt eszik, mint előző nap. ;) :P
(EK, 2016/7)

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta! Érdekes lehet ez a régi szakácskönyv, sok jó dolog lehet benne!