2016. július 31., vasárnap

Csokoládékrémes torta

Egy hároméves kisfiúnak készült a torta, aki nagyon szereti Villám McQueent, és nagyon örült, amikor meglátta a tortát. Az anyukája szerint isteni finom volt. A férjem, akivel megkóstoltattam a krémet, amikor készült, azt mondta: bezzeg, nekünk nem csinálsz ilyen tortát. :D De majd fogok.... :)


Csokoládékrémes torta Villám-álcában

Hozzávalók 26 cm-es formához a piskótához: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3x 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna, 3 teáskanál kajsziecet (vagy más gyümölcsecet vagy citromlé), só; a krémhez: 3 dl tejszín, 30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 1 tasak étcsokoládéízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 3,5 dl tej; a díszítéshez: 4 dl habtejszín, 2 csapott evőkanál porcukor, 2 tasak habfixáló, piros és sárga ételfesték, tetszés szerinti mintás, ehető ostyalap; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1-2 teáskanál rumkivonat.

Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból 3 darab háromtojásos piskótát sütünk úgy, hogy egyik sárgán marad (abba 4 csapott evőkanál liszt jár), a másik kettőt pedig kakaósra készítjük 2-2 evőkanál kakaót adagolva a 3-3 evőkanál liszt mellé. (A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral és 1-1 csipetnyi sóval, majd belekeverjük a sárgáját, hozzáadjuk az ecettel leoltott szódabikarbónát, végül beleforgatjuk a lisztet, illetve a kakaót.) A piskótákat 26 cm-es formában, egyenként 12-15 percig sütjük 180 fokon. A krémhez összeolvasztjuk a tejszínt és az összetördelt csokoládét (kb. 3x30 másodperc mikróban), simára keverjük, majd hagyjuk kihűlni, végül jól behűtjük (érdemes este elkészíteni, hogy reggelig kihűlhessen). A tejből, a cukorból és a pudingporból sűrű pépet főzünk, majd hideg vízbe állítva, gyakran kavargatva kihűtjük. A kihűlt ganache-krémet kézi mixerrel jól kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadagoljuk a pudingot, és továbbra is mixerrel dolgozva jó habosra keverjük. Az egyik barna piskótát tálcára helyezzük, meglocsoljuk rumos sziruppal, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a sárga piskótát, meglocsoljuk, rákenjük a maradék krémet, és befedjük a jól meglocsolt másik barna piskótával (ezt úgy borítjuk rá, hogy az alja kerüljön fölfelé). Hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.A díszítéshez a tejszínt fölverjük a porcukorral meg a habfixálóval, és 1-2 evőkanálnyit vékonyan elsimítunk a torta tetején. Ráhelyezzük az ostyát, szépen rásimítjuk, a torta oldalát bevonjuk pirosra festett tejszínhabbal, sárgával "villámokat" nyomunk rá, majd az ostya szélére tejszínhabrózsákat nyomunk. A "táblácska" marcipánból készült (kb. diónyi mennyiség kinyújtva, megtámasztva egy másik, kb. kisujjnyi nagyságú marcipánrudacskával), és olvasztott csokoládéval írtam fel a nevet.


2 megjegyzés:

Katalin írta...

Csodaszép lett a torta, nem csoda, ha a család is kér ilyet :-)
És az új fejléced is nagyon szép, mindjárt feltűnt, hogy a múltkori finomságodból került fel az új kép :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin, kedves vagy! :)

Related Posts with Thumbnails

2016. július 31., vasárnap

Csokoládékrémes torta

Egy hároméves kisfiúnak készült a torta, aki nagyon szereti Villám McQueent, és nagyon örült, amikor meglátta a tortát. Az anyukája szerint isteni finom volt. A férjem, akivel megkóstoltattam a krémet, amikor készült, azt mondta: bezzeg, nekünk nem csinálsz ilyen tortát. :D De majd fogok.... :)


Csokoládékrémes torta Villám-álcában

Hozzávalók 26 cm-es formához a piskótához: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3x 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna, 3 teáskanál kajsziecet (vagy más gyümölcsecet vagy citromlé), só; a krémhez: 3 dl tejszín, 30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 1 tasak étcsokoládéízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 3,5 dl tej; a díszítéshez: 4 dl habtejszín, 2 csapott evőkanál porcukor, 2 tasak habfixáló, piros és sárga ételfesték, tetszés szerinti mintás, ehető ostyalap; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1-2 teáskanál rumkivonat.

Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból 3 darab háromtojásos piskótát sütünk úgy, hogy egyik sárgán marad (abba 4 csapott evőkanál liszt jár), a másik kettőt pedig kakaósra készítjük 2-2 evőkanál kakaót adagolva a 3-3 evőkanál liszt mellé. (A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral és 1-1 csipetnyi sóval, majd belekeverjük a sárgáját, hozzáadjuk az ecettel leoltott szódabikarbónát, végül beleforgatjuk a lisztet, illetve a kakaót.) A piskótákat 26 cm-es formában, egyenként 12-15 percig sütjük 180 fokon. A krémhez összeolvasztjuk a tejszínt és az összetördelt csokoládét (kb. 3x30 másodperc mikróban), simára keverjük, majd hagyjuk kihűlni, végül jól behűtjük (érdemes este elkészíteni, hogy reggelig kihűlhessen). A tejből, a cukorból és a pudingporból sűrű pépet főzünk, majd hideg vízbe állítva, gyakran kavargatva kihűtjük. A kihűlt ganache-krémet kézi mixerrel jól kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadagoljuk a pudingot, és továbbra is mixerrel dolgozva jó habosra keverjük. Az egyik barna piskótát tálcára helyezzük, meglocsoljuk rumos sziruppal, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a sárga piskótát, meglocsoljuk, rákenjük a maradék krémet, és befedjük a jól meglocsolt másik barna piskótával (ezt úgy borítjuk rá, hogy az alja kerüljön fölfelé). Hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.A díszítéshez a tejszínt fölverjük a porcukorral meg a habfixálóval, és 1-2 evőkanálnyit vékonyan elsimítunk a torta tetején. Ráhelyezzük az ostyát, szépen rásimítjuk, a torta oldalát bevonjuk pirosra festett tejszínhabbal, sárgával "villámokat" nyomunk rá, majd az ostya szélére tejszínhabrózsákat nyomunk. A "táblácska" marcipánból készült (kb. diónyi mennyiség kinyújtva, megtámasztva egy másik, kb. kisujjnyi nagyságú marcipánrudacskával), és olvasztott csokoládéval írtam fel a nevet.


2 megjegyzés:

Katalin írta...

Csodaszép lett a torta, nem csoda, ha a család is kér ilyet :-)
És az új fejléced is nagyon szép, mindjárt feltűnt, hogy a múltkori finomságodból került fel az új kép :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin, kedves vagy! :)