2016. augusztus 14., vasárnap

Rókagombás húspuding

Ez a recept négyszeresen is maradékhasznosító, azaz négyféle maradékot használtam fel hozzá. És persze, tudom, hogy az ilyen receptekkel az a baj, hogy nagyon pici a valószínűsége annak, hogy valakinek egyidőben ugyanezek a maradékai legyenek, de el lehet készíteni direkt is. Megmaradt egy része a pulykatekercsnek, amit hidegen már nem ettünk túl szívesen, illetve maradt krumplipüré is vagy 2-3 tálalókanálnyi. Az előző napról pedig rókagombapaprikás maradt, így hirtelen beugrott, hoyg azt is beletehetném. S amikor indultam a tojásért a hűtőhöz, megláttam a maradék fehérjéket is. Nos, így lett négyszeresen maradékhasznosító.


Rókagombás húspuding

Hozzávalók 1 tepsihez (5-6 személyre): kb. 50 dkg maradék főtt vagy sült hús, 15-20 dkg maradék krumplipüré, maradék gombapaprikás, 3 tojásfehérje, 1 kisebb hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa; továbbá: olaj, morzsa.

Elkészítése: A maradék húst kisebb darabokra vágjuk, és összekeverjük a krumplipürével meg a paprikással. Hozzáadjuk a fokhagymát és a nagyobb darabokra vágott hagymát, és húsdarálón átdaráljuk. A pépet jól eldolgozzuk, szükség szerint sóval meg borssal ízesítjük, majd lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, illetve annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy tartása legyen, de még jól lehessen kenni-simítani. Olajjal kikent, morzsával megszórt hosszúkás formába simítjuk, a tetejét is megkenjük kevés olajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük, és sok-sok friss zöldséggel kínáljuk. Nálunk most a paradicsom a sláger.

A FŐZÉS ISK. - 2018.


Budincă de carne cu gălbiori

Ingrediente pentru 5-6 persoane: cca. 500 g carne fiartă sau friptă, 150-200 g piure de cartofi rămas, 200 g gălbiori proaspeţi, 2 cepe, 3 albuşuri de ou, 5-6 căţei de usturoi, sare, piper, 4-5 linguri pesmet; alte ingrediente: 1 lingură făină, puţin lapte, 1 linguriţă boia de ardei, ulei, pesmet.

Prepararea: Una dintre cepe se taie mărunt, se căleşte în puţin ulei, se presară boiaua şi se adaugă gălbiorii tăiaţi bucăţele. Se toarnă puţină apă, se acoperă şi se fierbe înăbuşit cîteva minute. Se ia capacul şi se lasă ca apa să se evapore. Se presară făina, se amestecă şi se toarnă puţin lapte. Se fierbe până ce se obţine un sos gros. Mâncarea de ciuperci se amestecă cu piureul de cartofi şi cu carnea tăiată bucăţi şi se dau prin maşina de tocat împreună cu cealaltă ceapă şi usturoiul. Se asezonează cu sare şi piper, se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă tare şi se adaugă pesmetul. Compoziţia se întinde într-o tavă de chec sau cozonac unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet, şi se unge cu puţin ulei şi deasupra. Tava se introduse în cuptorul încins la 200 grade şi se coace cca. 25-30 minute. Se taie felii după ce s-a răcit şi se consumă cu legume proaspete.

BA - 2017/9



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. augusztus 14., vasárnap

Rókagombás húspuding

Ez a recept négyszeresen is maradékhasznosító, azaz négyféle maradékot használtam fel hozzá. És persze, tudom, hogy az ilyen receptekkel az a baj, hogy nagyon pici a valószínűsége annak, hogy valakinek egyidőben ugyanezek a maradékai legyenek, de el lehet készíteni direkt is. Megmaradt egy része a pulykatekercsnek, amit hidegen már nem ettünk túl szívesen, illetve maradt krumplipüré is vagy 2-3 tálalókanálnyi. Az előző napról pedig rókagombapaprikás maradt, így hirtelen beugrott, hoyg azt is beletehetném. S amikor indultam a tojásért a hűtőhöz, megláttam a maradék fehérjéket is. Nos, így lett négyszeresen maradékhasznosító.


Rókagombás húspuding

Hozzávalók 1 tepsihez (5-6 személyre): kb. 50 dkg maradék főtt vagy sült hús, 15-20 dkg maradék krumplipüré, maradék gombapaprikás, 3 tojásfehérje, 1 kisebb hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa; továbbá: olaj, morzsa.

Elkészítése: A maradék húst kisebb darabokra vágjuk, és összekeverjük a krumplipürével meg a paprikással. Hozzáadjuk a fokhagymát és a nagyobb darabokra vágott hagymát, és húsdarálón átdaráljuk. A pépet jól eldolgozzuk, szükség szerint sóval meg borssal ízesítjük, majd lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, illetve annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy tartása legyen, de még jól lehessen kenni-simítani. Olajjal kikent, morzsával megszórt hosszúkás formába simítjuk, a tetejét is megkenjük kevés olajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük, és sok-sok friss zöldséggel kínáljuk. Nálunk most a paradicsom a sláger.

A FŐZÉS ISK. - 2018.


Budincă de carne cu gălbiori

Ingrediente pentru 5-6 persoane: cca. 500 g carne fiartă sau friptă, 150-200 g piure de cartofi rămas, 200 g gălbiori proaspeţi, 2 cepe, 3 albuşuri de ou, 5-6 căţei de usturoi, sare, piper, 4-5 linguri pesmet; alte ingrediente: 1 lingură făină, puţin lapte, 1 linguriţă boia de ardei, ulei, pesmet.

Prepararea: Una dintre cepe se taie mărunt, se căleşte în puţin ulei, se presară boiaua şi se adaugă gălbiorii tăiaţi bucăţele. Se toarnă puţină apă, se acoperă şi se fierbe înăbuşit cîteva minute. Se ia capacul şi se lasă ca apa să se evapore. Se presară făina, se amestecă şi se toarnă puţin lapte. Se fierbe până ce se obţine un sos gros. Mâncarea de ciuperci se amestecă cu piureul de cartofi şi cu carnea tăiată bucăţi şi se dau prin maşina de tocat împreună cu cealaltă ceapă şi usturoiul. Se asezonează cu sare şi piper, se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă tare şi se adaugă pesmetul. Compoziţia se întinde într-o tavă de chec sau cozonac unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet, şi se unge cu puţin ulei şi deasupra. Tava se introduse în cuptorul încins la 200 grade şi se coace cca. 25-30 minute. Se taie felii după ce s-a răcit şi se consumă cu legume proaspete.

BA - 2017/9



Nincsenek megjegyzések: