2016. október 15., szombat

Pulykaszelet magvas bundában, kuszkusszal

Amikor előveszel egy több, mint kétkilós pulykamellet - olyan pulykáét, ami édesanyádnál nőtt, és három-4 embernek egy egész napjába telt, míg levágta-megpucolta-darabolta-tisztította-átnézte-és újból átnézte-csomagolta - akkor valahogy azt érzed, hogy mosolyog a lelked. Három levágott pulyka boldog tulajdonosai lettünk, kb. 17 kg volt a három példány levágva. A fagyasztóm akkor éppencsak megürült valamennyire, és máris visszatömtem. Ebből az említett mellből kétféle étel készült: egy egyszerű és eléggé gyors vacsora, a lenti magvas bundás rántott szelet - sütőben, persze (a nyáron, egy istenes olajspriccelés után, ami jól megégette a kezemet, hogy hetekig szenvedtem vele, megfogadtam, hoyg többé sosem sütök bécsit. Aztán rájöttem, hogy ha sütőben sül, nem spriccel. De másfélét nem is fogok készíteni többet, az biztos.), és másnap egy sok zöldséggel lerakott finomság, ami szintén ízlett mindenkinek.


Pulykaszelet magvas bundában, kuszkusszal

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,2 kg pulykamellfilé, só, bors, fokhagymapor, liszt, 3-4 tojás, kb. 15 dkg házi zsemlemorzsa (durvább szemcséjű), 2-3 evőkanál szezámmag, 1-2 evőkanál lenmag, 5-10 evőkanál olaj.

Elkészítése: A húst kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd enyhén kiklopfoljuk, és megszórjuk só, bors és kevés fokhagymapor keverékével. Ezután lisztbe mártjuk, majd fűszerezett felvert tojásba, végül pedig megforgatjuk a magvakkal elkevert zsemlemorzsában. A panírozott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy ne érjenek túlságosan össze, majd meglocsoljuk olajjal (legjobb, ha van olajszórónk, úgy egyenletesen beolajozhatjuk őket, mégsem fognak tocsogni a zsiradékban). Ezután megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is beolajozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Az időközben elkészített kuszkusszal tálaljuk. (A kuszkuszhoz sót, borsot, olívaolajat adunk, és felöntjük lobogó vízzel. 20 dkg kuszkuszhoz 3 dl vízre van szükség.)

NÚ - 2019/jan.





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. október 15., szombat

Pulykaszelet magvas bundában, kuszkusszal

Amikor előveszel egy több, mint kétkilós pulykamellet - olyan pulykáét, ami édesanyádnál nőtt, és három-4 embernek egy egész napjába telt, míg levágta-megpucolta-darabolta-tisztította-átnézte-és újból átnézte-csomagolta - akkor valahogy azt érzed, hogy mosolyog a lelked. Három levágott pulyka boldog tulajdonosai lettünk, kb. 17 kg volt a három példány levágva. A fagyasztóm akkor éppencsak megürült valamennyire, és máris visszatömtem. Ebből az említett mellből kétféle étel készült: egy egyszerű és eléggé gyors vacsora, a lenti magvas bundás rántott szelet - sütőben, persze (a nyáron, egy istenes olajspriccelés után, ami jól megégette a kezemet, hogy hetekig szenvedtem vele, megfogadtam, hoyg többé sosem sütök bécsit. Aztán rájöttem, hogy ha sütőben sül, nem spriccel. De másfélét nem is fogok készíteni többet, az biztos.), és másnap egy sok zöldséggel lerakott finomság, ami szintén ízlett mindenkinek.


Pulykaszelet magvas bundában, kuszkusszal

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,2 kg pulykamellfilé, só, bors, fokhagymapor, liszt, 3-4 tojás, kb. 15 dkg házi zsemlemorzsa (durvább szemcséjű), 2-3 evőkanál szezámmag, 1-2 evőkanál lenmag, 5-10 evőkanál olaj.

Elkészítése: A húst kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd enyhén kiklopfoljuk, és megszórjuk só, bors és kevés fokhagymapor keverékével. Ezután lisztbe mártjuk, majd fűszerezett felvert tojásba, végül pedig megforgatjuk a magvakkal elkevert zsemlemorzsában. A panírozott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy ne érjenek túlságosan össze, majd meglocsoljuk olajjal (legjobb, ha van olajszórónk, úgy egyenletesen beolajozhatjuk őket, mégsem fognak tocsogni a zsiradékban). Ezután megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is beolajozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Az időközben elkészített kuszkusszal tálaljuk. (A kuszkuszhoz sót, borsot, olívaolajat adunk, és felöntjük lobogó vízzel. 20 dkg kuszkuszhoz 3 dl vízre van szükség.)

NÚ - 2019/jan.





Nincsenek megjegyzések: