2016. október 5., szerda

Túrós-vörösáfonyás csigák

Az utóbbi időben többször sütöttem valamilyen kelt tésztát,hol sósan, hol édesen. Most ismét egy édes változat. 


Túrós-vörösáfonyás csigák

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 8-10 dkg cukor (nálam fruktóz), 1 egész tojás, 1 tojássárgája, késhegynyi só, 3 dkg vaj, 2-2,5 dl tej; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 1 csipet só, esetleg 1-2 evőkanál búzadara, 10 dkg aprított vörösáfonya.
Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl cukrozott langyos tejben. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót meg a cukrot (amennyi maradt a tej cukrozása után), majd a közepébe mélyedést csinálunk. Beleöntjük az élesztős tejet, beleütjük a tojást meg a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Annyi további langyos tejet gyúrunk még bele, amennyi szükséges, hogy nem túl kemény, de jó rugalmas tésztává gyúrhassuk. Végül beledolgozzuk a puha vajat is, letakarva langyos helyre tesszük, és kb. 1 óráig kelesztjük. A töltelékhez a túrót finomra törjük, majd simára dolgozzuk a többi hozzávalóval. A búzadarát csak abban az esetben keverjük hozzá, ha netán túl lágynak tűnne a krém. A megkelt tésztát kettőbe osztjuk, mindkét darabot egyenként téglalappá nyújtjuk, rákenjük a kettéosztott tölteléket, egyenletesen rászórjuk a vörösáfonyát, majd a lehető legszorosabban feltekerjük. A tekercseket éles késsel kb. 2 cm vastag csigákra vágjuk, sütőpapíros tepsire fektetjük őket, megkenjük tojásfehérjével (elmaradhat), és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. 

EK - 2016/10

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszták lettek! Ahogy jön az ősz és a hideg napok, úgy én is egyre több kelt tésztát készítek :-)

teller-cake írta...

Ezek nagyon jól néznek ki!! :-)

Related Posts with Thumbnails

2016. október 5., szerda

Túrós-vörösáfonyás csigák

Az utóbbi időben többször sütöttem valamilyen kelt tésztát,hol sósan, hol édesen. Most ismét egy édes változat. 


Túrós-vörösáfonyás csigák

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 8-10 dkg cukor (nálam fruktóz), 1 egész tojás, 1 tojássárgája, késhegynyi só, 3 dkg vaj, 2-2,5 dl tej; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 1 csipet só, esetleg 1-2 evőkanál búzadara, 10 dkg aprított vörösáfonya.
Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl cukrozott langyos tejben. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót meg a cukrot (amennyi maradt a tej cukrozása után), majd a közepébe mélyedést csinálunk. Beleöntjük az élesztős tejet, beleütjük a tojást meg a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Annyi további langyos tejet gyúrunk még bele, amennyi szükséges, hogy nem túl kemény, de jó rugalmas tésztává gyúrhassuk. Végül beledolgozzuk a puha vajat is, letakarva langyos helyre tesszük, és kb. 1 óráig kelesztjük. A töltelékhez a túrót finomra törjük, majd simára dolgozzuk a többi hozzávalóval. A búzadarát csak abban az esetben keverjük hozzá, ha netán túl lágynak tűnne a krém. A megkelt tésztát kettőbe osztjuk, mindkét darabot egyenként téglalappá nyújtjuk, rákenjük a kettéosztott tölteléket, egyenletesen rászórjuk a vörösáfonyát, majd a lehető legszorosabban feltekerjük. A tekercseket éles késsel kb. 2 cm vastag csigákra vágjuk, sütőpapíros tepsire fektetjük őket, megkenjük tojásfehérjével (elmaradhat), és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. 

EK - 2016/10

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszták lettek! Ahogy jön az ősz és a hideg napok, úgy én is egyre több kelt tésztát készítek :-)

teller-cake írta...

Ezek nagyon jól néznek ki!! :-)