2017. január 29., vasárnap

Sajtos fasírt maradékból, kuszkusszal, paradicsomszósszal

Maradék minden családnál adódik időnként, és nagyon fontos az, hogy tudjunk mit kezdeni vele. Különben nagyon sok alapanyag elpazarlódna, és kár lenne minden kiadott baniért (fillérért), és minden eldobott falatka ételért. Ebben az ételben az előző napi maradék kacsacombot és krumplipürét hasznosítottam nagy-nagy sikerrel. :) Bármilyen hús vagy másféle krumplimaradék is kitűnő hozzá.



Sajtos fasírt maradékból, kuszkusszal, paradicsomszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 25 dks maradék sült vagy főtt kacsahús, kb. 20 dkg maradék krumplipüré (vagy másféle krumpli), 2 szelet szikkadt kenyér, 20 dkg reszelt keményebb sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 1 tojás, zsemlemorzsa, bő olaj; a körethez: 20 dkg kuszkusz, 1 púpozott teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 2 evőanál olívaolaj, 3 dl forralt víz; a szószhoz: 2 evőkanál paradicsompüré vagy 2 dl házi paradicsomlé, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, só, bors, xilit (vagy cukor), nagyon finomra morzsolt kakukkfű.

Elkészítése: A húst nagyon apró kockákra vágjuk (nem daráljuk, maradjon darabosan), majd összevegyítjük a krumplipürével, a kifacsart, összemorzsolt kenyérrel, a felaprított hagymával, a zúzott fokhagymával meg a kétféle sajttal. Hozzáadjuk a tojást, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, majd beledolgozunk még 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, vagy amennyi kell, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk. Nagyobb diónyi golyókat formázunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró, bő olajban aranybarnára sütjük. A kuszkuszt tálba tesszük a többi hozzávalóval együtt, ráöntjük a forralt vizet, elkeverjük, majd lefedjük néhány percre. Azonnal tálalható is. A szószhoz a paradicsomlevet vagy a kb. 1,5 dl vízzel elkevert paradicsompürét főni tesszük. A keményítőt elkeverjük némi vízzel, és besűrítjük vele a paradicsomot. Tetszés szerint hígítjuk tovább vízzel, sóval, borssal, illetve valamilyen édesítővel ízesítjük, és jól kiforraljuk. A fasírttal és kuszkusszal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. január 29., vasárnap

Sajtos fasírt maradékból, kuszkusszal, paradicsomszósszal

Maradék minden családnál adódik időnként, és nagyon fontos az, hogy tudjunk mit kezdeni vele. Különben nagyon sok alapanyag elpazarlódna, és kár lenne minden kiadott baniért (fillérért), és minden eldobott falatka ételért. Ebben az ételben az előző napi maradék kacsacombot és krumplipürét hasznosítottam nagy-nagy sikerrel. :) Bármilyen hús vagy másféle krumplimaradék is kitűnő hozzá.



Sajtos fasírt maradékból, kuszkusszal, paradicsomszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 25 dks maradék sült vagy főtt kacsahús, kb. 20 dkg maradék krumplipüré (vagy másféle krumpli), 2 szelet szikkadt kenyér, 20 dkg reszelt keményebb sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 1 tojás, zsemlemorzsa, bő olaj; a körethez: 20 dkg kuszkusz, 1 púpozott teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 2 evőanál olívaolaj, 3 dl forralt víz; a szószhoz: 2 evőkanál paradicsompüré vagy 2 dl házi paradicsomlé, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, só, bors, xilit (vagy cukor), nagyon finomra morzsolt kakukkfű.

Elkészítése: A húst nagyon apró kockákra vágjuk (nem daráljuk, maradjon darabosan), majd összevegyítjük a krumplipürével, a kifacsart, összemorzsolt kenyérrel, a felaprított hagymával, a zúzott fokhagymával meg a kétféle sajttal. Hozzáadjuk a tojást, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, majd beledolgozunk még 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, vagy amennyi kell, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk. Nagyobb diónyi golyókat formázunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró, bő olajban aranybarnára sütjük. A kuszkuszt tálba tesszük a többi hozzávalóval együtt, ráöntjük a forralt vizet, elkeverjük, majd lefedjük néhány percre. Azonnal tálalható is. A szószhoz a paradicsomlevet vagy a kb. 1,5 dl vízzel elkevert paradicsompürét főni tesszük. A keményítőt elkeverjük némi vízzel, és besűrítjük vele a paradicsomot. Tetszés szerint hígítjuk tovább vízzel, sóval, borssal, illetve valamilyen édesítővel ízesítjük, és jól kiforraljuk. A fasírttal és kuszkusszal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: