2017. június 17., szombat

Diós-meggyes kelt lepény

Nagyanyáink nem igazán ismerték a mai habos-krémes süteményféléket, nem is nagyon sütöttek olyasmit, inkább a klasszikus, kevés alapanyagból álló és könnyen elkészíthető kelt tésztákat részesítették előnyben, aminek igazi mestere voltak. A kelt tésztának az az előnye, hogy bármiylen töltelékkel megtölthető, édesen vagy sósan is készíthető. És nem beszélve arról, hogy nagyon laktató is. Az alábbi lepény bár laktató és édes, mégsem egy túl tömény sütemény, a meggy savanykássága ellensúlyozza. 


Diós-meggyes kelt lepény

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 6 g szárított élesztő, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 egész tojás, 3 dl tej, 3 dkg olvasztott vaj, kevés liszt;
a töltelékhez: 50 dkg kimagozott meggy, 15 dkg őrölt dió, 3 evőkanál búzadara, 3 evőkanál cukor.

Elkészítése: A kimagozott meggyet szűrőbe tesszük, hogy a leve jól lecsepegjen. A tészta hozzávalóiból finom, puha tésztát dagasztunk, majd langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Miután megkelt, a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, és kézzel szépen elegyengetjük-kihúzogatjuk úgy, hogy a szélén egy kis pereme is keletkezzen. Összekeverjük a dióbelet, a búzadarát meg a cukrot, és a keverék háromnegyedét rászórjuk a tésztára. Ezen egyenletesen eloszlatjuk a meggyet, majd rászórjuk a maradék diós keveréket, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzés: 50 dkg-nyi kimagozott meggyhez kb. 80 dkg meggyre lesz szükségünk. A recept elkészíthető fagyasztott vagy befőtt meggyből is. Ez utóbbi esetben vigyázzunk az édesítéssel.

KT - 2017/6


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. június 17., szombat

Diós-meggyes kelt lepény

Nagyanyáink nem igazán ismerték a mai habos-krémes süteményféléket, nem is nagyon sütöttek olyasmit, inkább a klasszikus, kevés alapanyagból álló és könnyen elkészíthető kelt tésztákat részesítették előnyben, aminek igazi mestere voltak. A kelt tésztának az az előnye, hogy bármiylen töltelékkel megtölthető, édesen vagy sósan is készíthető. És nem beszélve arról, hogy nagyon laktató is. Az alábbi lepény bár laktató és édes, mégsem egy túl tömény sütemény, a meggy savanykássága ellensúlyozza. 


Diós-meggyes kelt lepény

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 6 g szárított élesztő, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 egész tojás, 3 dl tej, 3 dkg olvasztott vaj, kevés liszt;
a töltelékhez: 50 dkg kimagozott meggy, 15 dkg őrölt dió, 3 evőkanál búzadara, 3 evőkanál cukor.

Elkészítése: A kimagozott meggyet szűrőbe tesszük, hogy a leve jól lecsepegjen. A tészta hozzávalóiból finom, puha tésztát dagasztunk, majd langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Miután megkelt, a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, és kézzel szépen elegyengetjük-kihúzogatjuk úgy, hogy a szélén egy kis pereme is keletkezzen. Összekeverjük a dióbelet, a búzadarát meg a cukrot, és a keverék háromnegyedét rászórjuk a tésztára. Ezen egyenletesen eloszlatjuk a meggyet, majd rászórjuk a maradék diós keveréket, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzés: 50 dkg-nyi kimagozott meggyhez kb. 80 dkg meggyre lesz szükségünk. A recept elkészíthető fagyasztott vagy befőtt meggyből is. Ez utóbbi esetben vigyázzunk az édesítéssel.

KT - 2017/6


Nincsenek megjegyzések: