2017. július 15., szombat

Vándorok eledele 5. - Fahéjas húsgolyók paradicsomos tök-cukkinivel

Azóta birizgálja a fantáziámat ez a fahéjjal ízesített fasírt, amióta láttam a Csábító fűszer (A touch of spice/Politiki kouzina) című filmet valamikor a télen-tavasszal. És most, mivel éppen adott volt minden hozzá - nemcsak az alapanyagok, hanem maga a környezet is ;) - hát elkészítettem. Egy tökös-cukkinis körettel, amihez a cukkini még otthoni, de a két tököt dinnyevásárláskor nyomta a kezembe a piaci néni széles mosoly közepette - ha már szavakkal értekezni nem tudtunk, a mosoly szerencsére egy és ugyanazt jelenti minden nyelven. :)
A népek konyhája címke csupán azt jelenti ezúttal, hogy görögös beütésű, nem kimondottan egy eredeti görög ételről van szó, mégha szokás is errefelé fahéjas húsgolyót készíteni. :)



Fahéjas húsgolyók paradicsomos tök-cukkinivel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált hús, 1 tojás, 2 szál újhagyma, 5-6 kis cikk fokhagyma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj, 5 dkg vaj;
a körethez: 2 kisebb főzőtök, 1 cukkini, 5-6 cikk fokhagyma, diónyi gyömbér, 2 nagy paradicsom, olívaolaj, só, bors, 1-2 teáskanál szárított oregánó, 1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy kapor).

Elkészítése: A húst összekeverjük a finomra aprított újhagymával, a lereszelt fokhagymával, a tojással, a fahéjjal és a zsemlemorzsával. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a masszát, majd diónyi golyókat formázunk belőle, és kevés forró olajban két oldalán pirosra sütjük. Ekkor a zsiradékba tesszük a vajat, hagyjuk felolvadni-forrósodni, majd egy kanál segítségével, a serpenyőt megdöntve, a forró zsiradékot a húsgolyókra kanalazzuk, míg egyenletesen szép aranybarna színt nem kapnak. Papírtörlőre szedjük, és melegen tartjuk. (Végülis a sütést csak akkor kell elkezdeni, amikor a köret már elkészült.)
A körethez a tököt és a cukkinit négybe hasítjuk, majd kb. 1/2 cm vastag darabokra szeleteljük. Felforrósítunk 5-6 evőkanál olívaolajat, rádobjuk a tökféléket, és erős lángon, gyakran kavargatva pirítjuk. Amikor a tök kezd összeesni (kb. 5 percnyi pirítás után), rászórjuk a lereszelt fokhagymát meg gyömbért, illetve az oregánót, és hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (vigyázat, a gyömbértől is csípős már), 2-3 percig rotsogtatjuk még, majd belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és félrevesszük a lángról. Fasírttal, előkészítéssel együtt kb. félórás étel.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. július 15., szombat

Vándorok eledele 5. - Fahéjas húsgolyók paradicsomos tök-cukkinivel

Azóta birizgálja a fantáziámat ez a fahéjjal ízesített fasírt, amióta láttam a Csábító fűszer (A touch of spice/Politiki kouzina) című filmet valamikor a télen-tavasszal. És most, mivel éppen adott volt minden hozzá - nemcsak az alapanyagok, hanem maga a környezet is ;) - hát elkészítettem. Egy tökös-cukkinis körettel, amihez a cukkini még otthoni, de a két tököt dinnyevásárláskor nyomta a kezembe a piaci néni széles mosoly közepette - ha már szavakkal értekezni nem tudtunk, a mosoly szerencsére egy és ugyanazt jelenti minden nyelven. :)
A népek konyhája címke csupán azt jelenti ezúttal, hogy görögös beütésű, nem kimondottan egy eredeti görög ételről van szó, mégha szokás is errefelé fahéjas húsgolyót készíteni. :)



Fahéjas húsgolyók paradicsomos tök-cukkinivel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált hús, 1 tojás, 2 szál újhagyma, 5-6 kis cikk fokhagyma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj, 5 dkg vaj;
a körethez: 2 kisebb főzőtök, 1 cukkini, 5-6 cikk fokhagyma, diónyi gyömbér, 2 nagy paradicsom, olívaolaj, só, bors, 1-2 teáskanál szárított oregánó, 1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy kapor).

Elkészítése: A húst összekeverjük a finomra aprított újhagymával, a lereszelt fokhagymával, a tojással, a fahéjjal és a zsemlemorzsával. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a masszát, majd diónyi golyókat formázunk belőle, és kevés forró olajban két oldalán pirosra sütjük. Ekkor a zsiradékba tesszük a vajat, hagyjuk felolvadni-forrósodni, majd egy kanál segítségével, a serpenyőt megdöntve, a forró zsiradékot a húsgolyókra kanalazzuk, míg egyenletesen szép aranybarna színt nem kapnak. Papírtörlőre szedjük, és melegen tartjuk. (Végülis a sütést csak akkor kell elkezdeni, amikor a köret már elkészült.)
A körethez a tököt és a cukkinit négybe hasítjuk, majd kb. 1/2 cm vastag darabokra szeleteljük. Felforrósítunk 5-6 evőkanál olívaolajat, rádobjuk a tökféléket, és erős lángon, gyakran kavargatva pirítjuk. Amikor a tök kezd összeesni (kb. 5 percnyi pirítás után), rászórjuk a lereszelt fokhagymát meg gyömbért, illetve az oregánót, és hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (vigyázat, a gyömbértől is csípős már), 2-3 percig rotsogtatjuk még, majd belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és félrevesszük a lángról. Fasírttal, előkészítéssel együtt kb. félórás étel.


Nincsenek megjegyzések: