2017. július 4., kedd

Habsipkás meggyes pite



Habsipkás meggyes pite

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 1 csipet só, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás;
a sárga krémhez: 3 tojássárgája, 2-2 evőkanál keményítő és cukor, 2 dl tej, ½ vaníliarúd
a meggyes krémhez: 50 dkg kimagozott meggy, 1 citrom héja, 10-15 dkg cukor, ½ vaníliarúd, 2 evőkanál keményítő, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só.
a tetejére: 3 tojásfehérje, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor;
továbbá: kevés vaj és liszt.

Elkészítése: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot meg a porcukrot, és ujjbegyeinkkel morzsásra dolgozzuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal csak addig gyúrjuk finoman, amíg a tészta össze nem áll. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A tojássárgáját simára keverjük a cukorral, a kikapart vaníliamaggal, a keményítővel meg a tejjel, és kis lángon, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Egy másik edényben főni tesszük a meggyet a citromhéjjal, a cukorral, a kikapart vaníliamaggal meg a sóval, és kevergetve 2-3 percig főzzük. A keményítőt simára keverjük a citromlével, illetve kevés vízzel, félrehúzzuk a meggyet, hozzáöntjük a keményítőt, majd visszatesszük a lángra, és kavargatva besűrítjük. Mindkét krémet hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra (kb. 3 mm) nyújtjuk, és kibélelünk vele egy vajjal vékonyan megkent piteformát úgy, hogy a peremére is jusson. A fölösleget levágjuk. A tésztára sütőpapírt terítünk, a közepébe pedig babot vagy lencsét szórunk, és 180 fokon 10 percig sütjük (vaksütés). Ekkor eltávolítjuk a nehezéket meg a papírt, és további 5 percig sütjük még a tésztát. A sütőből kivéve rákenjük a tojásos krémet, és 5-6 percig sütjük, míg a krém egy kis kérget nem kap. Ezután óvatosan rákenjük a meggyes krémet is, és 160 fokra csökkentve a hőt 10-15 percig sütjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, kerek csöves habzsák segítségével kis habrózsákat nyomunk a pite tetejére, majd visszatoljuk a sütőbe néhány percre, vagy addig, amíg a hab a tetején enyhén barnulni nem kezd.


Megjegyzés: A leeső tésztával akár be is fedhetjük a pitét, vagy rácsot, egyéb díszeket is készíthetünk belőle. Ebben az esetben nem szükséges habrózsákat nyomni a tetejére. A recept cseresznyével vagy más gyümölccsel is elkészíthető.

KT - 2017/6
BA - 2018/6

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. július 4., kedd

Habsipkás meggyes pite



Habsipkás meggyes pite

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 1 csipet só, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás;
a sárga krémhez: 3 tojássárgája, 2-2 evőkanál keményítő és cukor, 2 dl tej, ½ vaníliarúd
a meggyes krémhez: 50 dkg kimagozott meggy, 1 citrom héja, 10-15 dkg cukor, ½ vaníliarúd, 2 evőkanál keményítő, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só.
a tetejére: 3 tojásfehérje, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor;
továbbá: kevés vaj és liszt.

Elkészítése: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot meg a porcukrot, és ujjbegyeinkkel morzsásra dolgozzuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal csak addig gyúrjuk finoman, amíg a tészta össze nem áll. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A tojássárgáját simára keverjük a cukorral, a kikapart vaníliamaggal, a keményítővel meg a tejjel, és kis lángon, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Egy másik edényben főni tesszük a meggyet a citromhéjjal, a cukorral, a kikapart vaníliamaggal meg a sóval, és kevergetve 2-3 percig főzzük. A keményítőt simára keverjük a citromlével, illetve kevés vízzel, félrehúzzuk a meggyet, hozzáöntjük a keményítőt, majd visszatesszük a lángra, és kavargatva besűrítjük. Mindkét krémet hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra (kb. 3 mm) nyújtjuk, és kibélelünk vele egy vajjal vékonyan megkent piteformát úgy, hogy a peremére is jusson. A fölösleget levágjuk. A tésztára sütőpapírt terítünk, a közepébe pedig babot vagy lencsét szórunk, és 180 fokon 10 percig sütjük (vaksütés). Ekkor eltávolítjuk a nehezéket meg a papírt, és további 5 percig sütjük még a tésztát. A sütőből kivéve rákenjük a tojásos krémet, és 5-6 percig sütjük, míg a krém egy kis kérget nem kap. Ezután óvatosan rákenjük a meggyes krémet is, és 160 fokra csökkentve a hőt 10-15 percig sütjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, kerek csöves habzsák segítségével kis habrózsákat nyomunk a pite tetejére, majd visszatoljuk a sütőbe néhány percre, vagy addig, amíg a hab a tetején enyhén barnulni nem kezd.


Megjegyzés: A leeső tésztával akár be is fedhetjük a pitét, vagy rácsot, egyéb díszeket is készíthetünk belőle. Ebben az esetben nem szükséges habrózsákat nyomni a tetejére. A recept cseresznyével vagy más gyümölccsel is elkészíthető.

KT - 2017/6
BA - 2018/6

Nincsenek megjegyzések: